Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reagerar skarpt på hanteringen av bärplockare

Nu reagerar Nora kommun skarpt på hur Stockholms kommun och bulgariska staten hanterat fyra bärplockare. Nora kommun vänder sig därför till UD och Socialdepartementet med ett par skrivelser för att få saken utredd.

Annons

Det handlar om fyra bärplockare som varit i Nora och blivit lurade av oseriös arrangör som de plockat bär åt, förklarar Jan Norlund, kommunchef. Arrangören försvann med både pengar och bär och kvar blev bärplockarna – utan pengar.

De fick reshjälp av Nora kommun till bulgariska ambassaden, där de möttes av kalla handen. Istället blev de tillbakaskickade till Nora av socialjouren i Stockholm med hänvisning att Nora är deras ”hemkommun”.

Det är ett anmärkningsvärt sätt att hantera människor, anser Jan Norlund. Och kommunalrådet Tom Rymoen (M) är mycket kritisk.

– Bulgariska staten och Stockholms kommun skjuter ifrån sig problematiken, anser han.

Bärplockarna har dessutom polisanmält den oseriöse arrangören. Med skrivelserna till UD och socialdepartementet vill Nora kommun nu veta om det verkligen får gå till så här.

– Vi har gjort en handläggning och en utredning, plus att vi lämnar över ärendet och får det diariefört både hos Socialdepartementet och Utrikesdepartementet, så att de måste ta tag i det.

Mer läsning

Annons