Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler för förskolan ändras

För att tillmötesgå de föräldrar som arbetar på obekväma tider är Nora kommun på väg att ändra reglerna för när barn till skiftarbetande föräldrar får vara i förskolan.

Annons

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Magnusson (KD) presenterade på tisdagen ett förslag till förändringar i riktlinjerna för barnomsorg. Förslagen berör tre punkter där nämnden fått kritik från skiftarbetande föräldrar:

* De barn som har behov av förskola enstaka timmar föreslås få gå tre timmar åt gången.

* De barn som utifrån förälderns arbets- och restid ska lämnas mitt i maten. föreslås lämnas före måltid.

* De barn vars förälder ska jobba natt föreslås få vara på förskolan fyra timmar dagen före nattpass.

Förvaltningschef Richard Linder ville ta med sig ordförandens förslag hem och återkomma till nästa nämnd efter att ha tittat på vilka konsekvenser och kostnader förslaget medför. Men Anna Magnusson ville komma till beslut snabbt, och fick nämnden med sig.

– Tar vi inte ett beslut i dag så hinner det inte vidare till kommunstyrelse och fullmäktige före sommaren, och att behöva vänta till fullmäktige i slutet av september känns inte bra, säger hon.

Kjell Söderlund (S) vill gå steget längre än majoriteten. Han vill ta bort maxtiden när det gäller att sova före nattarbete och erbjuda alla barn den allmänna förskola på femton timmar i veckan som i dag erbjuds från hösteterminnen det år barnet fyller tre.

Kjell Söderlund vill också att ansökningarna om extra tid i förskolan ska bedömas av en person centralt, inte av sju olika rektorer.

Enligt Richard Linder är allmän förskola till alla en dyr reform och majoriteten ifrågasatte hur socialdemokraterna tänkt finansiera den.

Mer läsning

Annons