Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rensat och fint

PERSHYTTAN. Nu blir det rensat och fint på badplatsen vid Dammsjön i Pershyttan.¿Tacka Pershyttans nystartade byalag för det.

Annons
Här är en del av den frivilliga arbetsstyrkan i det nystartade byalaget, Hans Karlsson, Marcus Stromberg, Andreas Andersson och Urban Olsson, ordförande.

Med motorsågen i högsta hugg ger sig Ingvar Lundqvist på albuskar och träd så sågspånen yr. Maud Stromberg, Eva Lager och Stig Fridhamre släpar, lyfter och drar alltihop till en stor rishög. Och Andreas Andersson har med sig nysågade granplank som ska bli bänkar till grillplatsen de tänker bygga. Han började rensa vid badplatsen lite redan förra året.

– Och nu är vi ett helt byalag, det är bra, för då blir det gjort, säger han.

Det är runt 15 engagerade medlemmar som slutit upp och jobbar för fullt. Badplatsen är ett av byalagets projekt, att hålla kultur- och naturstigen i skick ett annat. Och fler lär det bli. Nu har de också en egen hemsida (www.pershyttansbyalag.se)

Gemensam röst

– Och den sociala trivseln är nummer ett, säger Urban Olsson, byalagets ordförande. Att umgås, ha trevligt och lära känna varandra. Men det är också viktigt med en gemensam röst gentemot myndigheter, kommunen och andra instanser, förklarar han.

Sade nej

Byalaget har sin upprinnelse i ortsbornas reaktion mot det lådformade glashus som myndigheterna tänkte uppföra på planen strax bortom Kalasexpressen. På mötet i Folkets hus slöt alla närvarande ortsbor upp i ett rungande nej mot själva utformningen av huset.

– Då såg vi en anledning att ha en röst i byn. Enade vi stå och söndrade vi falla, förklarar Urban Olsson.

Sedan dess har de ansvariga gjort en helomvändning.

– Nu har vi en bra diskussion, berättar Marcus Stromberg som tillsammans med familjen bor i nämndemansgården, som ligger väldigt nära platsen där huset ska byggas. Nu finns ett nytt arkitektförslag som alla är nöjda med och som ortsbor fått vara med och ta fram.

Att ha bildat ett nytt byalag (det har funnits förr) känns hur bra som helst tycker de.

– Det ökar trivselfaktorn i byn, säger Marcus.

– Vi kommer nu att träffas en gång i månaden till att börja med, säger Urban.

Röjer. Ingvar Lundqvist i full attack med motorsågen, för att röja rent för buskar.
Rast. Liten fikapaus hör till, här Maud Stromberg med dottern Siri Stromberg.

Mer läsning

Annons