Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridklubben i ekonomisk knipa

Ridklubben är i en mycket svår ekonomisk situation. Klubben har fått kronofogden efter sig för förfallna fakturor på 462 000 kronor för ridhusbygget, något som klubben bestrider. Nu vänder sig ridklubben till Nora kommun och söker bidrag på 700 000 kronor för att lösa problemet.

Annons

Det är dessutom bråttom att få besked, eftersom värmesystemet inför vintern ännu inte är helt färdigställt och inte heller snörasskyddet på taket. Forsbergs bygg i Motala som fick totalentreprenaden och som byggt ridhuset kräver klubben på obetalda skulder och har lämnat in förfallna fakturor motsvarande 462 000 kronor till kronofogden.

Kronofogden har i sin tur gett ridklubben ett föreläggande. Men ridklubben bestrider fakturorna med argumentet att arbetena inte är slutförda. Där står tvisten just nu.

Enligt kronofogden har byggföretaget fram till 17 oktober på sig att meddela om de vill återkalla kravet eller driva det vidare till tingsrätten.

Anledningen till tvisten är att varmdelen i ridhuset med cafeteria, teorilokal, dusch, omklädningsrum, toalett med mera blev uppemot en miljon kronor dyrare än vad som stod i avtalet.

– Vi hade fått ett budgetpris av entreprenören men när vi fick fakturan hade han överskridit budgetpriset väldigt mycket. Det hade blivit väldigt mycket dyrare än vad han hade talat om för oss. Det kom som en överraskning, berättar Jenny Bonnevier, ordförande.

Det hade dragit iväg från 1,3 miljoner till runt 2,2 miljoner. Klubben anser att ansvaret vilar på byggföretaget, eftersom det beräknade budgetpriset var felaktigt.

För att få ridhuset färdigställt inför vintern har klubben nu ansökt hos Nora kommun om ett bidrag på 700 000 kronor. Ett annat alternativ som klubben föreslår är att kommunen bidrar med 350 000 och borgar för ett vanligt banklån på 350 000.

Byggfirman anser att de hållit sig till avtalet och såg inget annat alternativ än att koppla in kronofogden.

– Jag tycker att det är jättetråkigt när det blir så här, vi hade ju så bra kontakt förut. Jag har inget otalt med ridklubben om jag bara får in pengarna, menar Bo Forsberg, ägare till Forsbergs bygg.

Klubben vill hitta en bra lösning.

– Vi är inte intressade av att få en tvist, utan vi vill ha en överkommelse och en lösning som fungerar bra både för oss och Forsberg, säger Jenny.

På lördag klockan 15 är det invigning av ridhuset.

Mer läsning

Annons