Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rulle” slutar med sin dialys

NA har tidigare skrivit om Raul ”Rulle” Pettersson som inte får hjälp att utöva sitt stora intresse i livet – att åka på travet och vara med när hästarna springer. Nu har han slutat ta sin dialys efter upprepade försök att få kommunen att reagera. – Jag dör hellre än sitter på sängkanten hela dagarna, säger Rulle.

Annons

Rulle är 67 år gammal och är både handikappad och blind. För att klara sig i vardagen behöver han både hemtjänst och ledsagare som kan hjälpa honom att utföra dialys var fjärde timme och hjälpa honom dit han ska.

– Jag har slutat ta min dialys. Det gör ingen nytta att fortsätta leva på det här viset. Hästarna har börjat gå bra och vinner sina lopp och travet är det enda jag har.

Ytterligare 35 timmar

Rulle har 40 ledsagartimmar att ta ut på en månad. För att kunna åka och se sina hästar på travloppen har han bett om ytterligare 35 timmar. Förra månaden betalade han 22 timmar själv, för att hinna åka till Solvalla där hästarna startade. Att åka dit och sedan hem igen till Nora stjäl genast åtta timmar – nästan en fjärdedel av den tid han får per månad. När han bad kommunen om fler timmar fick han svaret av handläggaren att ”hon inte tyckte jag skulle ha fler”.

– De har varit så jävliga mot mig. Handläggaren säger att hon inte kan något om hästar, då får man väl prata med någon som gör det. Nu har jag JO-anmält dem, så här får det inte gå till, säger Rulle.

Rulle behöver dialys fyra gånger om dagen. Slutar han ta sin dialys kommer han att bli allt sjukare och risken finns att han dör.

– Jag kan inte bara sitta på sängkanten hela dagarna, vad är det för liv?

FörtvivladRulles syster är förtvivlad och hans läkare likaså. Han säger att de också gör allt de kan för att få kommunen att ändra beslutet.

Förutom att Rulle inte fick de timmar han kämpat för, nekades han dessutom att få elrullstol. Han är blind och som ensamstående räknar man inte med att han har någon anhörig som kan köra den.

– Men jag har ju ledsagare. Rullstolen kostar 30 000 kronor att köpa själv, vilket de vill att jag ska göra, säger Rulle.

Mer läsning

Annons