Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S avböjer samarbete med trion

I ett sista desperat försök att på något sätt sitta kvar i en maktposition vill den styrande politiska minoriteten i Nora samarbeta med Socialdemokraterna. Men enligt S-ordföranden Svenerik Nykvist är ett sånt samarbete inte aktuellt.
- Nej, det skulle innebära att vi blev för många partier, säger Nykvist.

Annons

Efter Miljöpartiets avhopp från den styrande minoriteten på måndagskvällen förväntade sig nog de flesta att de kvarvarande tre partierna Centern, Moderaterna och Folkpartiet skulle ställa sina platser till förfogande. I stället meddelade man att trepartikonstellationen håller samman, men att man söker samförstånd med Socialdemokraterna, över blockgränserna.

- Vi har ett bra samarbete i Alliansen och känner att även Kristdemokraterna är en del av denna, säger kommunalrådet Tom Rymoen (M). Och vi anser att det inte finns någon som har en möjlighet att få till stånd en majoritet utan att kompromissa. Dessutom tror vi att våra väljare inte vill att vi bara ska lämna över makten utan vidare.

Parallellt har Socialdemokraterna bjudit in Folkpartiet och Moderaterna, separat, på diskussioner om ett eventuellt samarbete. Ett möte med FP hölls i helgen och ett möte med M hålls under onsdagen. Socialdemokraterna är inte intresserade av att diskutera med Center.

- Nej, våra medlemmar har gett oss i uppdrag att se om det går att få till en stabil majoritet med Folkpartiet eller Moderaterna, säger Svenerik Nykvist. Skulle vi välja ett samarbete med de tre som ny styr tror jag vi skulle bli alldeles för många. Centern är inte aktuell som samarbetspartner.

Ett samarbete mellan Socialdemokraterna och antingen Folkpartiet eller Moderaterna skulle skapa en stabil majoritet, men ändå väljer alltså de tre partierna C, M och FP att hålla samman.

- Vi behöver ha en tydlig majoritet och då måste vi vända oss till Socialdemokraterna, säger Tom Rymoen. Eftersom ingen på egen hand kan skapa en egen majoritet väljer vi att tillsammans bjuda in Socialdemokraterna. Om dessa diskussioner inte leder någonvart får vi ta konsekvenserna och avgå eller utlysa nyval.

Mer läsning

Annons