Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V vill riva upp tidigare LOV-beslut

Riv upp inriktningsbeslutet i fullmäktige från 2012 om att införa Lagen om valfrihet, LOV, i Nora. Det föreslår sociala utskottet som hade sammanträde i tisdags.

Annons

– Vi har alltid varit ideologiskt emot LOV. När det nu är möjligt är det konsekvent att upphäva det tidigare fullmäktigebeslutet, säger Margaretha Eriksson (S), sociala utskottets ordförande. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har nu med egen majoritet möjlighet till detta.

Inriktningsbeslutet 2012 rörde servicetjänster. Två utredningar har gjorts sedan dess. I den senaste har även omvårdnadstjänster ingått. Margaretha Eriksson har tolkat utredningar som har gjorts att det tyder på att LOV passar sämre i små kommuner än i större utöver de ideologiska aspekterna att släppa in privata aktörer i verksamheterna .

Sociala utskottet beslutade också i tisdags om ett förslag att låta socialchefen utreda möjligheter att utveckla innehåll och flexibilitet i biståndshanläggarnas beslut om hjälp och service. Båda förslagen förs fram till kommunstyrelsen. Att upphäva inriktningsbeslutet går vidare till kommunfullmäktige i mars.

– Jag blir matt. Det är en ideologisk låsning. Oavsett vad man tycker duger det inte att säga att man inte vill. Man måste ha vettiga sakskäl, säger oppositionsråd Helena Vilhelmssson (C).

Utskottets beslut är dåligt eller rentav inte alls underbyggd enligt Helena Vilhelmsson.

– Kommunen har kostat på två utredningar och vi borde göra vad den senare mynnar ut i. Exempelvis reda ut våra egna kostnader inom hemtjänsten innan ett definitivt beslut fattas, säger hon.

Mer läsning

Annons