Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är Ljusstråk 2013 igång

Det är nybryggt öl, konstsmide, akvarell och akryl, snickeri, keramik, smycken och fotografi. Utbudet på årets upplaga av kulturslingan Ljusstråk var mycket brett och varierande.

Annons
Här tillverkas det konstsmide. Örjan Holm kapar i metallen. Nya produkter i hans konstsmedja ska bli klara.

– Vi är tolv personer som har startat Nora brygghus. Vi kallar oss kulturarbetare på ölfronten, berättar Arne Holm.

Vi befinner oss på området Bryggeriet i Nora. Här ska Arne och hans kompanjoner i aktiebolaget starta sitt ölbryggeri inom kort.

– Vi jobbar för att komma in på Systembolaget och vi har redan planerat för vårt första ölsläpp, en ljus Ale som ska heta Förstlingen.

Med namnet hänsyftar bryggarna till Norabygdens lokalhistoria med det första loket i Sverige som gick mellan Nora och Ervalla. Det loket kallas Förstlingen.

Nycklarna till lokalen fick Nora brygghus i maj. Nästa vecka ska elen kopplas in och sedan ska arbetet påbörjas ordentligt med produktionen.

Hela området Bryggeriet är fullt av folk denna lördag. Solen skiner och överallt är det extra-öppet i målarateljéer och i hantverkarverkstäder.

Elisabeth Wulfstrand arbetar som tapetserare. Hon klär möbler med andra ord. I butiken står en Bruno Mathsson-fåtölj och en Malmsten-soffa som hon jobbat med.

– Men just nu arbetar jag med en fåtölj som är min egen. Den har stått här ett tag och nu fick jag tid att ta tag i det projektet, säger Elisabeth.

Örjan Holm har öppet hus i sin smedja. Här finns drakar, grisar och ljusstakar.

– Jag har arbetat i Värmland men kom hit för tre år sedan till Nora, säger Örjan och guidar runt i sin verkstad.

Det är trettonde gången som Ljusstråk arrangeras och satsningen samlar minst 90 utställare i hela kommunen. Såväl i Nora som ute i byarna runt omkring visas det upp vad bygden har att erbjuda inom konst och konsthantverk.

I församlingshemmet finns

det flera utställare som samsas om utrymmet. Snickaren Sören Eriksson är en av dessa. Med förkärlek svarvar han skålar i trä.

– Att jobba med trä är fascinerande och varje förmål som jag tillverkar är unikt. Det blir aldrig en kopia utan alltid ett nytt original.

Han började i branschen som 15-åring. Snickarlärling. Möbelsnickare. Slöjdlärare. Beteendevetare.

– När jag blev 60 år tänkte jag att nu ska jag satsa på min egen kreativitet och då startade jag det här. Det är 14 år sedan nu.

Barbro Vennerström har med sig olika alster i tyg som hon har tillverkat i sitt konstutövande. Upplägget med att samla all kultur i Nora till en helg med öppet hus överallt gillar hon.

– Det här är ett fantastiskt upplägg och det är femte gången nu som jag är med, säger hon.

Ute vid ingången i församlingshemmet finns Sylvia Knuuth och hennes tavlor.

– Jag har varit med i Ljusstråk sedan det startade, säger hon.

Hon är med från början. Sylvia Knuuth har deltagit i samtliga Ljusstråk i Nora.
Kultur tappas på glas. Ingrid Holm fyller på med öl från Nora.
Kärlek till trä. Sören Eriksson ser träbitarna som kompisar.
Jobbar i sin verkstad. Elisabeth Wulfstrand klär möbler inför publik.

Mer läsning

Annons