Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Lärkesskolan lösa problemen

Med hjälp av nyrekrytering och extern konsulthjälp ska Lärkesskolan få bukt på de arbetsmiljöproblem som under en tid funnits i årskurs 2.

Annons

Eleverna i årskurs 2 fick igår en lapp hem med sig till sina föräldrar. Den var från skolans rektor, Olof Jacobsson, som beskrev de åtgärder och man arbetat fram för klassen.

– Vi har arbetat mycket kring den här klassen, säger Olof Jacobsson och tillägger:

– Det har inte bara varit den här veckan utan vi har suttit tidigare och haft långa och intensiva möten.

Nu ska situationen som uppstått alltså lötsas.

– Lösningen handlar dels om att vi ska ta in extra personal till klassen, säger Olof Jacobsson och berättar att det handlar om en nyrekrytering.

– Tanken är att den ska vara på plats redan efter lovet.

En annan del i lösningen handlar om att anlita extern hjälp.

– Den externa hjälpen består av en konsult som har erfarenhet från arbete med liknande klasser. Konsulthjälpen har ingen tidsbegränsning och personen i fråga började hos oss redan förra veckan, säger rektorn.

Upprinnelsen till denna långsiktiga plan är att huvudskyddsombudet i Nora kommun slagit larm angående arbetsmiljön i årskurs 2 på Lärkesskolan. Enligt skyddsombudets rapport har föräldrar hållt elever hemma från skolan på grund av arbetsmiljön.

– Det stämmer att det har hänt vid något enstaka tillfälle. Då har vi fört dialog med föräldern i fråga och det problemet är löst nu, det handlade om en dag utifrån specifika händelser, säger Olof Jacobsson.

Vidare ska personalen ha uppvisat stressymptom.

– Ja, det blir en pressad situation för lärarna, men vi har stöttat med extraresurser kring klassen.

Huvudskyddsombudet, Cickie Landahl, gav Olof Jacobsson fredagen den 25 oktober som deadline för att presentera en långsiktig lösning på arbetsmiljöproblemet.

– Jag tror att det kommer komma en lösning idag, men själv tar jag helg nu så jag får vänta med att titta på den tills på måndag, löd hennes utlåtande tidigt i fredags eftermiddag.

Cickie Landahl har tidigare sagt att hon kan komma att vända sig till Arbetsmiljöverket med ärendet om det inte inkommer en långsiktig och hållbar lösning den 25 oktober.

– Jag väntar med att se hur vi ska gå vidare i ärendet tills jag får ett skriftligt besked i handen från rektorn, säger Landahl och tillägger:

– Det skulle förvåna mig mycket om det inte kommer en sådan idag.

Anna Löfgren är en av klassens två lärare. Hon har deltagit i arbetet med att ta fram en lösning.

– Vi samarbetar kring det här så gott vi kan och vår rektor gör ett jättebra jobb, sammanfattar hon situationen.

Mer läsning

Annons