Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabine Engström berättar om Ostpreussen

Nu kommer norabon Sabine Engström att kåsera om Ostpreussen och sin födelsestad Tilsit på torsdag kväll i Göthlinska gården. Och Peter Bernövall kommer att berätta om ordensväsendet och den kristna Tyska orden.

Annons
Ostpreussen. På torsdag kommer Norabon Sabine Engström att kåsera och berätta om Ostpreussen med hennes födelsestad Tilsit.

NORA. – Jag vill framhålla staden Tilsits betydelse för Sverige, berättar Sabine.

För det fanns ett samband, vissa trådar från Ostpreussen som leder till Sverige, förklarar hon. Bland annat det kommer hon att kåsera och ge glimtar om.

– Mitt tema blir Ostpreussen med fokus på Tilsit eftersom jag föddes där.

Det var 1937, två år före andra världskrigets utbrott.

Ostpreussen är i dag en rysk enklav kallad ”Kaliningradområdet” och gränsar till Polen och Litauen, berättar hon, men hörde före andra världskriget till Tyskland ända sedan 1100-talet.

– Det har varit väldigt invecklade gränser genom åren.

Det blir också tillfälle till frågor och diskussioner. Peter Bernövall berättar om Tyska orden som korsfararorganisation och vad en orden och ordensällskap är för något, hur de är uppbygda och så vidare.

Kvällen arrangeras av Föreningen Norden i samarbete med Hembygdsföreningen Noraskog. Föreningen Norden där Magnus Wetterholm är ordförande vill lägga fokus på det som förenar de nordiska länderna, konst, kultur, historia, nu också Baltikum.

Mer läsning

Annons