Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säger upp samarbetet

Som en första markering på maktskiftet i Nora väljer den nya koalitionen att säga upp samarbetsavtalet med Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB.
– Det är riktigt att vi kommer att säga upp avtalet för omförhandling, säger tillträdande kommunalrådet Tom Rymoen (M).

Annons

Att Nora kommun inte varit helt nöjd med samarbetet med BMB har knappast undgått någon, och nu väljer alltså den nyvalda majoriteten i Nora att säga upp avtalet.

– Visst är det här en politisk markering eftersom vi inte varit helt nöjda med samarbetet, säger Rymoen. Och att säga upp avtalet ger oss tid att se över hur vi skulle vilja att samarbetet ska fungera.

Uppsägningen av samarbetsavtalet med BMB finns med som en punkt vid nästa sammanträde i kommunstyrelsen, och enligt skrivelsen är uppsägningstiden ett år.

– Man kan väl också se det här som en markering mot de andra inblandade kommunerna om hur vi kan lösa det här på bästa sätt. Alltså både en markering och en möjlighet till en omförhandling för Noras bästa.

I och med att den nya makten i Nora väljer att gå från ord till handling äventyras hela BMB:s existens. BMB fungerar som en politiskt tillsatt nämnd, med politiskt valda från samtliga de fyra nordliga kommunerna i länet. Med ett avhopp från Nora sida skulle hela verksamheten hamna i ett känsligt läge.

– Först och främst säger vi upp avtalet för att få till en omförhandling, säger Rymoen. Vi vill få till stånd en genomlysning av alla såna här verksamheter och se vilka alternativ som finns.

Just nu genomförs en utvärdering av BMB och Tom Rymoen säger att det varit önskvärt och lämpligt om en sådan gjorts tidigare.

– Nu finns ju flera alternativ, säger han. Vi kan ju välja att plocka hem vissa delar och köpa andra av BMB. Men med den här uppsägningen av avtalet vill vi i alla fall få igång en förhandling.

Mer läsning

Annons