Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik Nora närmar sig slutet

I veckan förhandlade arbetsgivare och arbetstagarnas parter ytterligare en gång inför nedläggningen. – I stora drag är vi nästintill klara, säger Thomas Carlsson, IFMetallklubbens ordförande på Sandvik i Nora.

Annons
Sandvik lägger ner i Nora och i februari varslades samtliga 74 anställda om uppsägning. Arkivbild

Nästa förhandlingstillfälle är satt till den 6 maj.

– Ambitionen är att då ska vi ha protokollsförslag och formalia klara, säger Thomas Carlsson.

Målet har varit att förhandlingar skulle avslutas i maj. Det ser det ut att finnas förutsättningar för.

Metallanslutna anställda är i majoritet på företaget. Tidigare gjordes en uppgörelse som gav fem metallare och tre Unionen-medlemmar avtalspensioner.

– Vi har lyckats få avtalspension för ytterligare en anställd som låg nära 60-årsgränsen. Jag kan tycka att ett par till borde fått det, men där skiljde det cirka ett år, säger Thomas Carlsson.

Redan i mars fick de första gå hem med arbetsbefrielse, men uppsägningarna lämnas ut först när förhandlingarna är helt klara mellan parterna.

Vid årsskiftet ska 55 års tillverkning av gruv- och prospekteringsutrustning vara avslutad. Produktionen flyttas i huvudsak till Kanada och USA. Beslutet om nedläggning grundades på för låg beläggning.

– Det rasar in order som aldrig förr. Jag tror att Sandvik kommer få det besvärligt med leveranser under övergången, säger Thomas Carlsson.

Mer läsning

Annons