Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silke valde Sverige och ett eget kafé

Hon är uppvuxen i tyska storstaden Köln. När hon närmade sig 30 jobbade hon 60–70 timmar i veckan som ekonom i Hamburg, men hjulet snurrade allt fortare och hon gjorde inte annat än jobbade och jobbade.

Annons
Från tidig morgon är Silke Frank på plats i sitt bageri för att baka. De första åren räknar hon med långa arbetsdagar, men hon säger sig inte vara rädd för att jobba hårt.

– Vi hade rest mycket genom Sverige ända sedan jag var barn. I september 2000 fick jag en weekendresa till Malmö i present. Där var så vackert och då bestämde vi oss, min sambo Florian och jag, för att flytta till Sverige, berättar Silke Frank.

De tog lektioner i svenska, sparade pengar och letade på Hemnet efter ett hus inom pendelavstånd från Mälardalen.

– Öskevik låg helt klart i utkanten av det området, och ingen av oss hade varit i Bergslagen tidigare. Men vi tittade på huset i mars 2004, blev kära, chansade och flyttade hit Vi blev så väl mottagna i byn. Det var som om de hade saknat oss innan vi kom.

En granne tipsade snart Florian om ett jobb som mekaniker på Lantmännen i Örebro. Silke gick hemma och rev, slipade och målade i huset. Hon har alltid älskat att baka och laga mat, att bjuda stort och ha mycket gäster hemma.

Efter ett tag var det någon som föreslog att hon skulle driva kaféet på Siggebohyttans bergsmansgård till sommaren.

– Vi hade försökt att få barn ett tag, men det verkade inte fungera och jag blev bara ledsen och besviken för varje månad som jag inte blev gravid. Jag tänkte att varför inte satsa energin på kaféet i stället. Sedan upptäckte jag att jag var gravid samma dag som vi öppnade i maj 2005.

Silke jobbade varenda dag den sommaren, utom när hon var på ultraljud och fick se sonen Jan för första gången. När hon öppnade för sin tredje säsong på Sigge-

bohyttan var hon höggravid med lillebror Tim, så en vecka i månadsskiftet juli/augusti höll hon stängt för barnafödsel.

– Sedan öppnade vi igen. Florian var pappaledig och vi hade en barnflicka som hjälpte oss. Själv var jag helt slut. Jag ammade halva nätterna och gick upp vid fyra för att baka. Det är inget jag rekommenderar och jag skulle aldrig göra om det igen.

Ändå trivdes hon så bra i kaféet att det blev ytterligare en sommar där. Men omsättningen räckte inte riktigt i förhållande till hur mycket jobb hon tvingades lägga ner, och efter fyra somrar på Siggebohyttan valde Silke att vara hemma med barnen i två år.

– Vi har pysslat, lekt och bara njutit av livet. Men egentligen är jag ingen hemmafru. Jag vill jobba.

Hon gick en kurs för kreativa kvinnor och hade långt gånga planer på att starta ett företag som kunde leverera lådor med ekologiska livsmedel till privatpersoner och företag.

– Jag hade lagt ner massor av tid och var i princip klar att köra i gång när jag kom på att jag inte vill packa lådor och sitta i en bil hela dagarna. Jag vill ju baka och träffa människor.

En vän tipsade om att Sjöstugan längst ner i Göthlinska trädgården skulle bli tom. Silke frågade om hon fick öppna kafé där, och fick kontraktet. När hon ville låna pengar för att starta sin verksamhet ifrågasatte bankerna om det behövdes ett kafé till i lilla Nora. Men Silke har hittat en nisch som hon tror på, hon bakar allt själv från grunden med ekologiska och rättvisemärkta råvaror.

När väl Almi och en av de tillfrågade bankerna nappat på idén var Silke redan i full gång med att köpa köksinredning, måla stolar och planera menyn, samtidigt som hon fyllde 40 när hon hade som mest att göra några veckor innan öppning.

I kaféet säljer Silke i dag surdegsbröd, kaffebröd och tårtor efter egna recept.

– Men det blir inga svenska gräddtårtor, dem kan jag inte, utan snarare chockladtryffeltårta med hallongelé och yoghurttårta med säsongens bär och frukt.

Hon går upp och börjar baka vid fyra på morgonen, har öppet till sex på kvällen innan det är dags att städa och gå hem.

– Jag är inte rädd för att jobba. Ibland är jag rädd att barnen ska komma till korta. Men jag hoppas kunna anställa folk så småningom och få mer tid för familjen, sedan får jag se till att prioritera dem de dagar jag är ledig.

Silke Frank vill servera hembakt bröd på ekologiska råvaror i sitt nya kafé, bakar gör hon själv från tidiga morgonen.
Så långt det går vill Silke använda ekologiska och rättvisemärkta råvaror.
Surdegsbrödet är en av Silkes specialiteter.

Mer läsning

Annons