Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista avgörandet i kyrkan

Ett och ett halvt år har gått sedan kyrkovalet den 20 september 2009, men fortfarande tvistar politikerna i Nora bergslagsförsamling om valutgången. Nu väntar ett sista utslag i svenska kyrkans överklagandenämnd.
-Jag blir inte klok på det här, säger Ralph Arenrud som står bakom den överklagan som gjorts till domkapitlet.

Annons

Det är inte enkelt att hänga med i turerna kring valresultatet i kyrkovalet 2009 i Nora. Två block slogs om majoriteten, Vår kyrka tillsammans med socialdemokraterna på den ena sidan och Posk på den andra. När rösterna räknats visade det sig att Vår kyrka och socialdemokraterna fått 16 mandat i kyrkofullmäktige och att Posk fått 13. Valutgången fick dock de båda kristdemokraterna Sven-Gunnar och Niina Hoffstedt att meddela att de tänker rösta med Posk – och alltså inte med Vår kyrka, på vars lista man blivit invalda. Med makarna Hoffstedts beslut förändrades också maktbalansen i kyrkofullmäktige till fördel för Posk.

Posk kunde efter mycket rabalder välja Peter Bernövall till ordförande för kyrkorådet och Jens-Mikael Larsson till ordförande i kyrkofullmäktige. I kyrkorådets arbetsutskott var proceduren en annan och Vår kyrka och socialdemokraterna kunde där välja Eija Ahonen Pettersson som ordförande.

Efter alla turer och efter det att alla val äntligen gjorts överklagade Vår kyrkas Ralph Arenrud utgången av valet till domkapitlet. Arenrud ville veta om det var i sin ordning att bli inröstad på en lista och sedan rösta med en annan.

-Domkapitlet svarade att mandaten tillhör Vår kyrka, men att personerna som sitter på mandaten kan göra som de vill, säger Arenrud.

Person går således före nomineringsgrupp och makarna Hoffstedt fick alltså rätt i sitt beslut. Men Ralph Arenrud är allt annat än nöjd med domkapitlets svar.

-Nej, folk i församlingen har ju röstat på Vår kyrka och då blir det här väldigt konstigt, säger han. Jag får frågor från församlingsbor hela tiden.

Arenrud överklagade till svenska kyrkans överklagandenämnd och på det senaste sammanträdet skulle kyrkorådet yttra sig till överklagandenämnden. I kyrkorådet har Posk ordförandeposten, men inte majoriteten och efter omröstning beslutade kyrkorådet att yttra sig för Ralph Arenruds överklagan.

-Vi måste få klarhet, säger Arenrud. Jag kan se väldigt konstiga konsekvenser i framtiden om det ska vara som domkapitlet säger.

Mer läsning

Annons