Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju miljoner plus ger inget andrum

Bokslutet 2011 för Nora kommun pekar mot sju miljoner kronor plus.Det är mycket bra, konstaterar Tom Rymoen (M) kommunstyrelsens ordförande.

Annons

– Vi är väldigt nöjda. Det visar att vi uträttat en hel del, säger han.

Bokslutet är preliminärt men ser ändå ut att hamna på 4,8 miljoner kronor över de 2,2 miljoner som kommunen beslutade i sin reviderade budget i juni.

Det betyder sammantaget sju miljoner i plusresultat för 2011.

– Det beror bland annat på de åtgärder vi har vidtagit under året, som inköpsstopp, konsultstopp och vikariestopp till viss del, men sånt kan vi inte fortsätta med, det vara bara för 2011. Det får man göra för en kortare period för att komma i balans. Samtidigt är det vidtaget strukturella ågärder som gör att det ser bra ut, menar han.

Bland nämnderna gick barn och utbildning 2,6 miljoner minus medan socialnämnden står för det största pluset och gick 4,8 miljoner bättre än den reviderade budgeten. Där är huvudorsaken minskade vårdtyngder under andra halvåret inom hemtjänsten, förklarar Lars-Göran Gawelin, ekonomichef.

Har kommunen sparat för mycket?

– Nej, absolut inte. Det underlättar bara för oss att uppnå målet på 20 miljoner som ligger i besparingen. Men det ger inget utrymme för satsningar under 2012. Vi behöver genomföra åtgärderna vi lagt, nåt annat ser vi inte, säger Tom Rymoen.

Det pekar inte uppåt för 2012, menar han. Senaste skatteprognosen visar dessutom på 400 000 mindre än förväntat.

– Och 15 av de 20 miljonerna är sånt som inte beror på vår egen verksamhet utan på externa faktorer, som skatteväxlingen och kostnadsutjämningssystemet som ger 7,5 miljoner mindre, och som vi måste hämta hem.

Något större andrum ger det inte de sju plusmiljonerna, menar han, besparingskraven ligger kvar. Det är fortfarande 20 miljoner som ligger till grund för besparingarna 2012.

– Men vi är jätteglada åt det positiva resultatet, det visar att vi hanterat budgeten på ett bra sätt under 2011.

Thomas Eriksson

019-15 54 53

[email protected]

Mer läsning

Annons