Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka hästar i karantän på ridklubben

Sex sjuka hästar fick i torsdags Gyttorps ridklubb att sätta anläggningen i karantän. I dag bestäms om det är okej att öppna verksam­heten igen.

Annons

I torsdags konstaterades sex av hästarna lida av någon slags förkylning och feber. De sjuka djuren isolerades och beslut togs om att hålla ridklubben stängd.

– Prover togs i torsdags och provsvaren som vi fick fredags visade att det i alla fall inte har hittats några spår av virus eller kvarkbakterier, berättar klubbens ordförande Håkan Kangert.

Just nu är teorin att det bara handlar om någon vanlig förkylning, men de sjuka hästarna fortsätter hållas avskilt och sköts av separarat personal. Allt för att minimera riskerna.

– Vi står i daglig kontakt med veterinär och tar tempen på alla hästar morgon och kväll. Hittills har inga fler insjuknat, och de sjuka hästarna är alla på bättringsvägen.

Ridskolan fick hålla sig till teorilektioner torsdag och fredag efter att smittan upptäckts. I skrivande stund är det oklart när man kan köra i  gång ordinarie verksamhet igen.

– Det är klart att det här inskränker på vår verksamhet, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Möjligtvis kan vi snart ha lektioner med de friska hästarna. Det avgörs under måndagen.

Varifrån hästarna fått förkylningen är oklart. Likaså varför det är just de sex som drabbats.

– Vi har inte hittat något logiskt samband. Det är både unga och gamla hästar, liksom små och stora som drabbats. Och de har inte varit med om något annat än övriga hästar, säger Håkan Kangert.

Mer läsning

Annons