Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom gav ridklubb ekonomiskt bakslag

Gyttorps ridklubb höll verksamheten stängd under sex veckor på grund av infektionssjukdomen kvarka. Nu ber klubben kommunen om 125 000 kronor i extra bidrag.

Annons

I januari insjuknade sex hästar vid Gyttorps ridklubb. De hade feber, hosta och var hängiga. Prover visade att hästarna drabbats av den ovanliga och smittsamma infektionssjukdomen kvarka.

De sjuka hästarna isolerades och ridskolan stängdes. Under sex veckors tid låg all verksamhet nere på ridskolan och ett av stallen var satt i karantän. Under dessa veckor tillfrisknade de första sex hästarna men ytterligare andra hästar visade även de positivt resultat för kvarka. Extrapersonal kallades in för att sköta om de sjuka hästarna samt hålla de friska i fortsatt god form.

Först i början mars månad var alla hästar friska, stallet kunde storstädas och ridskolan återuppta sin verksamhet. Men fortfarande kontrollerades alla hästar regelbundet för att tidigt kunna upptäcka nya fall av kvarka.

På grund av infektionsutbrottet har Gyttorps ridklubb både förlorat stora inkomster i form av uteblivna intäkter från ridskolans elever samt haft stora utgifter i form av veterinärvård och extrapersonal. Klubben beräknar att kvarkan kostat dem 125 000 kronor och söker nu ett extrabidrag från kultur- och fritidsnämnden.

Mer läsning

Annons