Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiftarebetande föräldrar möts i protest mot förskoleregler

Nora kommuns nya förskoleregler ställer till det för skiftarbetande föräldrar och deras barn. Nu har en grupp föräldrar på Orica kallat till ett möte om hur reglerna påverkar deras vardag både hemma och på jobbet.

Annons

– De här reglerna är inte anpassade för skiftarbetande föräldrar. Den som skrivit dem har inte sett till våra barns bästa.

Det säger Anne Boström, småbarnsförälder som jobbar skift på Orica i Gyttorp.

– På fem veckor måste jag hålla mitt barn hemma från förskolan elva vardagar och lämna henne efter lunch elva vardagar. Det här gör att hon aldrig får någon kontinuitet i sin vardag. Hon går miste om massor av aktiviteter på förskolan och hon får ingen chans att växa med gruppen på det sätt som barnen vars föräldrar jobbar dagtid får.

De nya reglerna för vistelsetid i barnomsorgen har diskuterats flitigt bland småbarnsföräldrarna på Orica i vinter. Många av dem har sökt dispens, någon har fått den beviljad. Nu har föräldrarna tröttnat och Anne har tillsammans med några kollegor kallat till ett möte dit de bjuder in ansvariga politiker och skiftarbetande föräldrar även från vården och andra företag.

– Vi har bett vår högsta chef i Gyttorp och vårt skyddsombud att vara med, för det här riskerar att få konsekvenser för säkerheten i vårt jobb när vi till exempel inte längre får chans att sova inför att vi går på våra nattskift, säger Anne Boström.

– Men vi ser gärna att rektorer och pedagoger som kan berätta om hur det här påverkar vardagen i förskolan också kommer. Alla som är berörda är välkomna till Oricas bibliotek onsdag 13 april kl 13.

Mer läsning

Annons