Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan och ridklubben samarbetar

Med hjälp av pengar från Idrottslyftet tar Gyttorps ridklubb emot elever från Gyttorpsskolan som får lära sig att sköta och rida hästar.

Annons
Borstar rent. Sherko och Shahen Piroti hjälper Josephine Honk med att borsta Skrållan innan ridning.

Under våren har Gyttorps ridklubb inlett ett nytt program för skolsamverkan. I första steget besökte ridskolechefen Anki Almlöf skolan för att berätta om hästar, deras beteende och om hur man uppträder i stallet. Sedan har elever, från förskoleklass till sexan, besökt stallet och ridhuset.

– De har fått väga upp hö och mata hästarna, prova hjälmar och västar, mocka och rykta. Vi har försökt visa hur vi tar hand om hästar, utrustning och anläggning, säger Anki Almlöf.

Tredje steget är att få prova att rida. Här får tre–fyra elever från varje klass ta två ridlektioner efter skoltid.

– Tanken är att erbjudandet ska gå till elever som inte redan går eller har gått på ridskolan. Vi vill nå ut till dem som annars inte skulle ha provat att ta ridlektioner, säger Håkan Kangert, ordförande i ridklubben.

Han förklarar att satsningen kostar en del i ridlärartid, men att klubben sökt och fått bidrag från ÖLIF och Idrottslyftet. Pengarna räcker året ut och i höst får en skola till samma chans.

Klass sex är sist ut av Gyttorpsskolans elever att besöka stallet, och de är lovade att få rida redan vid sitt första besök. Några av de åtta eleverna är lite avvaktande och vill först inte rida, någon annan är redan van ryttare. I grupper om två eller tre får de börja med att rykta, sadla och prova ut hjälm och väst.

– Vi måste borsta hela hästen. Var extra noga där sadeln ska ligga, instruerar Josephine Honk och klappar ridskolehästen Skrållan på baken så att dammet yr.

Sherko Piroti är lite osäker på hur nära han törs gå.

– Kan hästen trampa mig på fötterna? Bits den?

Håkan Kangert visar hur Skrållan naffsar med läpparna för att se om han har något godis i handen, men inte med tänderna.

– Alla våra ridskolehästar är utbildade att ha tålamod med nybörjare, säger han.

Efter en stund får eleverna leda upp tre hästar till det nybyggda ridhuset. Tre av dem får sitta upp, medan de andra väntar på läktaren. Anki Almlöf bygger en bana där eleverna får prova att få hästarna att gå framåt, svänga och stanna. Som avslutning får de som vill trava runt i ridhuset.

– Det var det roligaste av alltihop, men lite svårt också, säger Shahen Piroti.

– Det här var roligare än att rida på korna hemma, säger Daniel Lövgren.

Efter lektionen är Anki Almlöf imponerad.

– De var så duktiga, och alla vågade till och med trava, säger hon.

Några av eleverna frågar om de får komma tillbaka snart igen, och visst får de det. Anki Almlöf välkomnar alla ungdomar som vill att komma till stallet.

– För att rida måste man gå på ridskola. Men skötsel av hästar och utrustning kan alla som vill delta i, eller så kommer man bara förbi och umgås med oss och med hästarna.

Gyttorps ridklubb

har 140 medlemmar 5–68 år som tillsammans gör 170 uppsittningar i veckan.

har elva ridskolehästar och tolv privathästar i stallet.

har ett ridhus, ett ridtält, två utomhusbanor samt en stor beteshage på Gyttorps gärde där man i sommar bygger en övningsterrängbana.

bygger verksamheten på tre ben: ridskola, tävlingsverksamhet och privatryttare.

arrangerar flest tävlingar i regionen, alltifrån klubbtävlingar i hoppning och dressyr till tredagarstävlingen Tre små gummor cup.

förhandlar med kommunen om ett verksamhetsavtal som säger vad klubben ska göra för de bidrag man får.

har en skolsamverkan med Gyttorpsskolan som finansieras genom Idrottslyftet.

Mer läsning

Annons