Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkamrater ses efter 50 år

De har inte setts på många år, alla ansikten känns inte igen, men de gemensamma minnena är många och när de gamla skolkamraterna väl börjat prata är det svårt att sluta.

Annons
Vid examen 1960 var de 42 Noraungdomar som gick ut samreal, i helgen var de 18 som återsåg varann i samma trappa där examenskortet togs.

För drygt 50 år sedan var de 42 Noraungdomar som tog examen från Samreal i Nora. Av de 34 som fortfarande är i livet samlades 18 i Nora nu i helgen för att prata ungdomsminnen.

Initiativet till träffen tog Gunnar Ljungsten som tillsammans med Roger Karlsson bjudit in de andra.

– Jag tog hjälp av kommunarkivet för att hitta födelsedatum på alla, sen har jag fått forska en del för att hitta adresserna. Lite svårt var det att hitta de kvinnor som gift sig och bytt efternamn, men till slut hittade vi alla, säger Roger Karlsson.

Några bor kvar i Nora eller i grannkommunerna, andra har åkt från Stockholm, Norrland eller Blekinge.

– Jag flyttade direkt efter skolan så jag känner inte igen många ansikten. Men efter en presentation så är det som om vi känner varann rätt väl igen, säger Birgitta Eriksson, som hette Andersson som flicka.

Skolkamraterna samlas för att ta ett gruppfoto i trappan mitt på kyrkvallen, på samma ställe där de tog examenskortet 1961. Då var de 17 år, nu fyller de 68. Efter fotograferingen blir det en promenad genom stan, Strandstugefika och middag på stadshotellet och massor av prat om allt som hänt genom åren.

Birgitta Alm (nu Lövgren) kramar om en gammal skolkamrat från samreal vid en återträff 50 år efter examen.
Birgitta Andersson (nu Eriksson), till vänster, återser gamla kamrater från Samreal.
Gunnar Ljungsten och Roger Karlsson.

Mer läsning

Annons