Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpplockning gav Grön flagg

Det började med en skräpplockardag förra våren. När det nu är dags att plocka skräp i vår igen arbetar Marstrandshagens förskola i Nora för fullt med Grön flagg.

Annons

Fem par små ögon spejar bland vitsippor och småsten i dikeskanten. Med en plasthandske på ena handen och en soppåse i den andra går Maja Bengtsson, Majken Rahlén, Einar Björkdahl, Julian Gutsmann och Ragnar Spännar från Marstrandshagens förskola på skräpplockarpromenad med förskollärare Cecilia Karlsson.

– Vi går till tunneln! säger barnen och sätter fart förbi lekplatsen och ner längs med gångvägen.

Vid gångtunneln under Stribergsvägen, inte långt från förskolan, har barn och personal tidigare sett att det ligger mängder av hundbajspåsar slängda i slänten.

– Varför plockar man upp bajset om man ändå slänger ifrån sig påsen? frågar de sig och städar upp på marken.

På vägen till och från tunneln fyller barnen sina påsar med mängder av cigarettfimpar, godispapper, plastpåsar, nät från talgbollar och annat skräp som de hittar längs Esstorps gångvägar.

– Vårt arbete med Grön flagg började med en skräpplockarpromenad i fjol. Efter den ville vi fortsätta jobba miljömedvetet, så vi åkte på studiebesök till Björkens förskola i Lindesberg där de har Grön flagg, berättar Cecilia Karlsson.

– Att vi ska arbeta mer miljömedvetet inom skola och förskola är både ett mål från politikerna i Nora och något som står i läroplanen.

Grön flagg är ett verktyg och en certifiering från Håll Sverige Rent, för aktivt arbete med hållbar utveckling i skola och förskola. Verktyget är kostnadsfritt och används i dag i över 2 600 skolor och förskolor runt om i Sverige.

I perioder på ett till två år arbetar deltagarna med olika teman och utvecklingsområden. Efter en avslutad arbetscykel skickar man in en rapport på vad man jobbat med och när rapporten är godkänd är det dags att hissa den gröna flaggan, innan man väljer ut nästa tema man vill jobba med.

I höstas valde Marstrandshagens förskola att arbeta med hälsa under en temavecka. Den blev så populär att den kommer att bli en återkommande aktivitet.

Nu i vår är det kretslopp och närmiljö som står i fokus under temaveckan.

Förutom skräpplockardagen har barnen bland annat fått se på teater och film om nedskräpning och återvinning. De har också gjort en utflykt till Fibbetorps naturreservat där de fick lära sig om den svenska allemansrätten, för att sedan testa sina kunskaper i en tipspromenad.

– Genom Grön flagg får vi tillgång till en massa bra pedagogiskt material som vi kan använda alldeles gratis. Det är toppen och borde verkligen användas av fler skolor och förskolor, säger Cecilia Karlsson.

Som en del i sitt arbete med Grön flagg genomför Marstrandshagens förskola i Nora en skräpplockardag.
Plockar skräp. Barnen från Marstrandshagens förskola har haft skräpplockardag. Här tittar Cecilia Karlsson och några av 5-åringarna på alla hundbajspåsar som ligger slängda vid gångtunneln.
Einar Björkdahl får syn på ett litet godispapper - det hamnar i soppåsen.
-Titta, jag hittade något guldigt och silvrigt! ropar Majken Rahlén och håller upp ett chokladpapper.
När Marstrandshagens förskola har skräpplockardag fyller Majken Rahlén snabbt sin soppåse med skräp av olika slag.
Julian Gutsmann och Maja Bengtsson går på jakt i diket när Marstrandshagens förskola har skräpplockardag.
Maja Bengtsson drar upp en gammal smutsig plastpåse ur det blöta diket.
Med fulla påsar återvänder Julian Gutsmann, Ragnar Spännar, Einar Björkdahl, Majken Rahlén och Maja Bengtsson till förskolan efter sin skärpplockning.
Cecilia Karlsson hjälper Einar Björkdahl att hålla upp påsen så att han får ner allt skräp han hittat.
Det här är lite av innehållet i en av soppåsarna som förskolebarnen fyllde längs gångvägarna på Esstorp och Marstrandshagen.
Förskoleklassen på Ås skola visar upp flera av de arbeten de gjort i skolan för att bli certifierade enligt den eftersträvansvärda Gröna flaggen.
Förskolepedagogen Lisa Ohlén Jacobson hjälper Saga Hagberg att förklara vad som händer med rävarna när klimatet förändras.
Oliver Ringhald, Tindra Jansson, Viktor Östlund, Liam Nilsson, Ida Backlund, Lisa Ohlén Jacobson och Saga Hagberg visar upp sitt egengjorda kretslopp i miniatyr.
Oliver Ringhald berättar vad ett kretslopp är. - Det är hela jorden, säger han sammanfattningsvis.
Ida Backlund har ritat en stor sol för att lära sig var klimatet och energin på jorden kommer ifrån.
När klimat och energi står på förskoleklassens schema är det här en av barnens slutsatser.

Mer läsning

Annons