Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud kräver åtgärder

Rånet för ett par veckor sedan på Nya Nyhyttans behandlingshem resulterar nu i att säkerheten för personalen skärps. Nu kräver Kommunals regionala skyddsombud åtgärder av arbetsgivaren för att garantera personalens säkerhet.

Annons

Rånet mot personalen för ett par veckor då två brukare tvingade till sig medicin, stal en minibuss och dagen därpå greps i Göteborgstrakten är den direkta anledningen till att skyddsombudet nu agerar. Skyddsombudet begär att arbetsgivaren ser över rutinerna för hot, våld, medicinering och inför överfallslarm.

– Arbetsgivaren ska se till att det finns ordentliga planer när det händer sådana här hot- och våldsituationer, förklarar Elisabeth Rådström Paavonen, Kommunals regionala skyddsombud.

Arbetsgivaren är IOGT-NTO och ska senast på måndag svara på vilka åtgärder man tänker vidta. Styrelseordförande Per Holm beklagar det som inträffat.

– Det är första gången något sånt här händer oss, det är tragiskt och jobbigt, säger han.

Behandlingshemmet har självklart rutiner, men kommer att se över dem och att införa överfallslarm.

– Det här var två brukare som varit hos oss och som haft en jättefin utveckling, men som plötsligt beslöt att avvika och via hot kom över nycklar och medicin. Tyvärr är det så inom missbruksvården att när det ser som bäst ut kan det ändå hända sådant här.

Mer läsning

Annons