Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på röran runt ishallen

Nu ska röran mellan hockeyföreningen och kommunen bli klarare med ett nytt avtal – är det tänkt.I går ställde sig nämnden bakom det förslag som kultur- och fritidschefen Rolf Nielsen skrivit.

Annons

– Det gamla avtalet är otydligt och pengabytande, förklarar Rolf Nielsen.

– Jag tycker nog att hockeyn genom åren har behandlats orättfärdigt i det här, säger han.

I Nora sköts isprepareringen ideellt av Nora HC.

– Till skillnad mot andra kommuner som har anställda som sköter den, förklarar Rolf Nielsen.

Vem äger vad?

Och vem äger vad? Till exempel ismaskinen som föreningen köpt in med lån från kommunen? Eller avfuktningsaggregatet? Det frågar sig Rolf Nielsen som nu utrett historien och förhållandet mellan kommunen och hockeyföreningen inför det nya avtal han föreslår.

Kommunen står som fastighetsägare för hallen – men föreningen lade ned 4–4,5 miljoner kronor i egna pengar, ideella arbetskrafter och sponsorstöd när den byggdes för 5–6 miljoner kronor i slutet på 1990-talet, förklarar han.

Avtalet har gått ut

– Formellt sett äger kommunen hallen, men moraliskt sett kanske det borde ha varit föreningen.

Avtalet mellan kommunen och hockeyn löpte dessutom ut i årskiftet 2009–2010, utan att ha skrivits om eller sagts upp. Men det gäller så länge det inte är uppsagt, menar han.

Till råga på allt upptäckte Landstingsfastigheter för några år sedan att de stod för fjärrvärmen till omklädningsbyggnaden och föreningarnas hus. Det ledde till ytterligare 100 000 kronor i höjning av driftskostnader för lokalerna.

Klarare avtal

– Det nya avtalsförslaget är klarare, tycker Rolf Nielsen. Det är rimligt att fastighetsägaren står för alla drift- och underhållskostnader och att föreningen hyr anläggningen, menar han.

Drift- och underhållskostnaderna för hallen och omklädningsannexet ligger på drygt en miljon kronor om året.

Nämnden ställde sig i går enhälligt bakom förslaget. Nu går förslaget till fullmäktige som i sin tur är tänkt att ge NUAB i uppdrag att skriva avtalet med Nora HC. För kommunen innebär det en merkostnad på 312 000 kronor.

Mer läsning

Annons