Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små steg och goda exempel avgörande

Mer lokal upphandling, närproducerat, kollektivtrafik och lär de små genom de äldres goda exempel goda exempel. Så skapas en bättre framtid och i bästa fall hållbar. Det var några slutsatser i onsdagskvällens dialogmöte på Nora stadshotell.

Annons
Företrädare för Noras kommunpolitik ställde upp manngrant i onsdags kväll när Framtidsstafetten arrangerades.

Sju bildningsförbund och Naturskyddsföreningen i Örebro län är på turné för att sätta fokus på partiernas roll mot ett hållbart samhälle. Åtta länskommuner står på schemat.

I tisdags kväll genomfördes ett dialogmöte i Lindesberg.

– Det kom fyra politiker och ett tiotal satt i publiken, men det blev ett bra samtal i Nora, säger Kajsa Grebäck från naturskyddsföreningen och moderator på kvällarna.

I Linde var det Bengt Storbacka (S), Bengt Evertsson (MP), Pär-Ove Lindqvist (M) samt Jonas Kleber (C) som representerade kommunpolitiken.

Noras politiker ställde upp betydligt mer ambitiöst.

Samtliga partier i fullmäktige fanns med och ett 30-tal invånare hade intagit publikplats. Av dessa var en betydande andel visserligen i olika grad kopplade till politik.

Hållbarhet innefattar ekonomi, sociala förutsättningar förutom direkta miljöfrågor. Eftersom resurser förbrukas i högre takt än de återskapas ligger vi illa till. Industrialismen och oljan startade rejset som tillväxtkravet i ekonomin får att skena exponentiellt.

– Mycket görs och vi har kommit långt på 50 år, men frågan är om vi hinner, säger Birgitta Borg (FP).

Panelen var överens om hoten och i stort sett vad som även en landsortskommun i Bergslagen kan göra.

Men stora globala hot har en liten kommun svårt att påverka snabbt.

– Uppvärmningen ger issmältning som förmodligen kommer att resulterar i instabilitet och stora flyktingströmmar, säger John Sundell (KD).

Men med små steg och om många tar dem går det att komma långt.

– Kommuner och landsting måste bli förebilder, säger Tom Rymoen (M).

Kajsa Grebäck om det är svåra beslut för en kommunalpolitiker med vilja att bli omvald.

– Nej, det finns inga svårigheter. Det är inget svårt att få förståelse för att barnen i skolan ska få lokalproducerad kyckling i stället för importerad från Sydostasien, sa Rymoen.

Han tog upp det projekt som pågår i Bergslagskommunerna med att bryta sig ur den stora upphandlingsmodell som även sträcker sig utanför länets gränser.

Minst hoppfull var David Stansvik (V). Den stora matchen sker globalt.

– Till och med vänstern har avskrivit planekonomin till förmån för en rovgirig marknadsekonomi. Nu ryser nog många och tänker på Sovjet, men jag talar om en fungerande planekonomi. I övrigt är det mesta vi gör mest för att döva våra onda samveten när vi pratar om exempelvis brunalger i Hagbyån, sa David Stansvik.

– Ett hållbart samhälle är förutsättningen för att landsbygdskommuner som Nora ska kunna fortsätta att leva, säger Jasmine Hylander (MP). Hon fick medhåll av bland annat Tom Rymoen (M) som vred kravet ett snäpp till och konstaterade att sker inte en omställning så finns inga glesbygdskommuner kvar. Förutsättningarna för dessa är borta och urbaniseringen accellererar ytterligare.

Mer läsning

Annons