Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen får bakläxa

Socialförvaltningen i Nora är för sträng när det gäller ungdomar och socialbidrag. Det konstaterar förvaltningsrätten i en dom.

Annons

NA berättade i våras om 20-åriga Oliver Nilsson Martin som blivit lurad på nya jobbet och inte fick lönen att räcka till hyran. Han gick till socialförvaltningen och bad om hjälp. Men Nora kommun tyckte att Oliver var för ung för att få försörjningsstöd, och föreslog att han skulle flytta hem till föräldrarna. Att man där redan bodde två vuxna och fem barn i en fyrarummare och att Oliver bott hemifrån i ett år spelade ingen roll.

Under hösten och vintern försökte Oliver och hans familj få rätt hos socialförvaltningen. I december överklagade de avslagsbeslutet till förvaltningsrätten, där de nu fått rätt.

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte är självklart att unga vuxna ska få försörjningsstöd för eget boende. Men i Oliver Nilsson Martins fall skriver domstolen att det är orimligt att kräva att han ska flytta hem till föräldrarna. Domstolen tar då hänsyn dels till att Oliver haft eget boende en längre tid, dels till att familjen redan är trångbodd och att man inte får en skälig levnadsnivå om man ska trängas två vuxna och sex så stora barn i en fyra.

I fredagens pappersversion av NA kan du läsa hur Oliver Nilsson Martin och kommunens socialchef Mona Forsberg kommenterar domen.

Mer läsning

Annons