Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlediga barn testade nya sporter

Varje år får ett antal ungdomar möjlighet till att utveckla sitt drömsommarjobb. För Michaela Persson och Filip Bilek innebar det att ge barn en chans att få prova på olika idrotter.

Annons
Under en vecka får barn i åldrarna 10-13 år prova på fem olika idrotter. På torsdagen var det dags för basket. Foto: Emilie Pless

Det är genom projektet Drömjobbet som drivs av Bergslagens Sparbank som de fått möjlighet till att genomföra lägret.

– Vi funderade på vad som är kul för oss och vad som kan främja barn och unga, säger Michaela Persson ifrån Nora.

Hon har tillsammans med Filip Bilek anordnat lägret där barn får prova på fem olika idrotter under fem dagar. De lär ut idrotter som de själva sysslat med och som barnen kanske aldrig fått testa tidigare.

Deltagarna är i åldrarna 10-13 år. Istället för att fördjupa sig i en sport får de testa på tennis, innebandy, volleyboll, basket och badminton.

– Vi vill att barnen ska få upp ögonen för sport och gemenskap. Man måste inte vara duktig för att hålla på, säger Michaela Persson.

Filip Bilek kommer ifrån Tjeckien där han spelar innebandy i landslaget. Han och Michaela träffades i USA när de båda pluggade där.

Filip kommunicerar med barnen på engelska, vilket också ger dem möjlighet att förbättra sina språkkunskaper under lägret.

– Det funkar bra. Vi blev positivt överraskade, de är väldigt duktiga på engelska, säger Michaela Persson.

– Det är mycket roligare än vad jag trodde, säger Nicolina Persson som deltar på lägret.

Hon gillade särskilt volleybollen som spelades på onsdagen.

Hur man slår en volleyboll på rätt sätt är barnen dock oense om.

Elias Persson är nöjd med lägret hittills.

– De lär ut väldigt bra, säger han.

– Jag tyckte nickarna var kul, säger Johanna Fridlund och syftade på dagens uppvärmning.

De flesta av barnen på lägret kommer ifrån Nora. Philip Pålsson-Gurura hade däremot åkt ändå från Husqvarna för att gå på lägret tillsammans med en kompis. Även han har blivit intresserad av en ny sport.

– Jag skulle kunna tänka mig tennis, säger han.

Filip Bilek och Michaela Persson instruerar barnen.

Drömjobbet

Projektet drivs av Bergslagens Sparbank och vänder sig till unga människor med en företagsidé. De får bland annat en arbetsplats och en personlig mentor. Ungdomarna får dessutom lön under 6 veckor och får behålla de pengar som tjänas ihop på företaget.

Projektet startar på Emax, ett evenemang där unga får lära sig entreprenörskap, gruppdynamik och ledarskap. Sedan fortsätter en introduktion med företagsekonomi och annat hemma i Bergslagen.

Mer läsning

Annons