Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad bildningschef får 1,4 miljoner

Förre bildningschefen Richard Linder får 1,4 miljoner i avgångsvederlag.
Uppsägningen saknar saklig grund och kommer att kosta kommunen över två miljoner kronor.

Annons

Utöver 1,4 miljoner måste kommunen betala sociala avgifter. Därtill kommer bibebållen lön fram till 31 december då anställningen upphör.

Avtalet motsvarar 28 månadslöner, menar Kerstin Folkesson, personalchef. Dessutom tillkommer nyrekryteringskostnader på ett par hundra tusen, anser Jonas Sirén, regionombudsman på Lärarförbundet som varit med och förhandlat fram uppgörelsen. Kostnaden för kommunen hamnar sammanlagt på uppemot 2,5 miljoner kronor.

Richard Linder sparkades i mitten av september för att samarbetet med barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Magnusson (KD) inte fungerade. Hon hade tappat förtroendet för honom. Men det gäller inte som ”saklig grund” för uppsägning, säger Jonas Sirén.

Tom Rymoen (M), kommunstyrelsens ordförande, är nöjd med uppgörelsen. Maxersättningen ligger på 32 månadslöner, i enstaka fall upp till 36 månadslöner.

– Och det här är två tredjedelar av det. Det är vi nöjda med, säger han.

Var pengarna ska tas när kommunen ska spara 15 miljoner har han inget svar på.

– Det får lösa sig inom budgetramarna.

Från oppositionens sida känns hela hanteringen dåligt skött.

– Vi kan inte förstå varför man gör på det här viset. Vi har blivit utsedda till länets bästa skolkommun tre år i rad. Vi har legat bäst vad gäller integrationspolitiken och där har han ju också varit chef, säger Solveig Oscarsson, oppositionsråd.

Mer läsning

Annons