Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängämnesfabriken Oricahinner inte med alla jobb

Femskift på flera avdelningar, nyanställning och fler ordrar än vad som hinns med. Det går bra för Orica.

Annons

Nu går en tredje avdelning i IS-fabriken på Orica i Gyttorp upp på femskift, för att maskinerna ska kunna gå dygnet runt.

– Det här är en uppgång som började redan i slutet av förra hösten, sedan dess har det bara fortsatt att gå bättre och bättre. Två avdelningar har därför kört femskift en längre tid, och kommer att få fortsätta med det i minst ett år framöver. Nu är det dags för en tredje avdelning att också gå upp på femskift och där kör vi året ut, sedan tar vi nya beslut, säger platschef Gunnar Bystedt.

Även i explosivämnesfabriken rullar det på och går bra. Där ligger tillverkningen nu tio procent över tillverkningsnivån förra året.

Orica satsar just nu extra mycket på att ta nya marknadsandelar i Mellanöstern, Afrika och länderna i före detta Sovjetunionen. Bland annat skickar fabriken i Gyttorp mycket slang och kapslar till monteringsfabriker i Kazakstan.

Gunnar Bystedt berättar att efterfrågan på de produkter Orica tillverkar i Gyttorp är stor och att fabriken mer än väl är uppe i de volymer man låg på innan finanskrisen.

– Vi tvingas tyvärr tacka nej till order. Nyligen tackade vi till exempel nej till en order på fyra miljoner sprängkaplsar till Afrika för att vi inte kan leverera, säger han.

– Det är aldrig roligt att tacka nej till en order. Men det är samtidigt en positiv utmaning där vi nu får fundera dels på hur vi på kort sikt kan få effektivisera produktionen, dels långsiktigt på vilka större investeringar vi behöver göra för att kunna växa framöver.

Personalmässigt så har uppsvinget i Gyttorp så här långt inneburit att fabriken tagit in och fortfarande tar in en hel del folk, framför allt för tre månader i taget.

– Men eftersom vi hela tiden arbetar på att bli mer och mer effektiva så kan vi inte ta tillbaka lika många som tvingats lämna oss, säger Gunnar Bystedt.

Mer läsning

Annons