Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadrapremiär drog fullt hus

Premiären på Stadramålarna drog fullt hus. Lena, Birgitta, Marianne och Cecilia från Örebro var först på plats. För dem är Stadra en välkommen tradition.

Annons
Välbesökt premiär. Premiärföreställningen av Stadramålarna drog fullt hus och kön sträckte sig långt ut på gräsmattan-

STADRA. – Den här föreställningen kommer att bli succé, säger Lena Bernhardtz som tillsammans med Birgitta Edberg, Marianne Sjöberg och Cecilia Wass slagit sig ned i gröngräset med en filt, mat och dryck. Det brukar de göra.

– Det är våran tradition, först Smultrongården och shoppa, sen hit på picnic och så teatern.

Konstnärlig ledare är Magnus Wetterholm och Stadramålarna är en nyskriven pjäs av Johan Bernander om ett konstnärskollektiv på Stadra sommaren 1928.

– Det som är roligt här är ju kulturhistorien i pjäserna, säger Cecilia.

– Och så är det ofta ur kvinnors perspektiv, säger Birgitta.

Väldigt inspirerande också, förklarar Marianne.

– Vi blir inspirerade att starta något eget kulturellt.

– När det var Hjalmar Gullberg här så ordnade vi diktafton efteråt, berättar Birgitta.

Nu är det snart dags. Kön sträcker sig långt ut på gräsmattan, runt 140-150 personer har kommit för att se Stadramålarna. Besökarna välkomnas av teaterbarnen på Stadra och Sara Sandberg och Molly Vuotari läser dikter av Edith Södergran.

Även på tisdagens genrep var det mycket publik, däribland Agneta Nilsdotter som är hänförd.

– En fantastisk föreställning, tycker Agneta, bra spel, medryckande historia, man kom in i handlingen direkt, inga oklarheter. Och barnen måste jag bara framhålla, vilka duktiga barn. Och så var det sång av Magnus Wetterholm, han har ju så personlig röst, underbar att höra och musiken var också väldigt bra.

Agneta Nilsdotter brukar besöka Stadra varje år och har bara missat en eller två föreställningar genom åren.

– Jag älskar Stadra. Och nu ska jag dit på torsdag igen och se föreställningen.

En recension kommer i fredagens NA och under torsdagen på na.se. Läs mer om teatern och föreställningen på stadrateater.se

Först på plats. Lena Bernhardtz, Birgitta Edberg, Marianne Sjöberg och Cecilia Wass var först på plats ett par timmar innan teatern började. Det här har blivit en tradition berättar de.
Dikter. Teaterbarnen i ensemblen tog emot besökarna med poesi, här Molly Vuotari och Sara Sandberg som läser dikt av Edith Södergran för Elin Sörman.
Ulf och Inger Hammarström, Örebro- Anledningen att vi kommit hit är att vi har ett barnbarn med i ensemblen, Måns Hammarström, det är en jättestor händelse för honom och för oss också. Och så har vi blommor med oss, det är ju premiär.
Ulla Sundström, Umeå och sommarjobbar i Nora.- Det är första gången vi är här på Stadra. Det är fantastiskt fint. Jag fick se att det skulle vara och då frågade jag Katrin om vi skulle gå på den...
Katrin Gabrielsson, Örebro.- ...och det passade jättebra och då gjorde vi det. Våra förväntningar på föreställningen är nog att det finns lokal anknytning, lite lättsamt och underhållande.
Anita Dahl, Ransäter.- Jag är här för att jag var här på den allra första föreställningen. Jag och min man träffade Magnus i Florens och då berättade han att han skulle starta en teater och på den vägen är det. Jag har sett många av hans föreställningar.

Mer läsning

Annons