Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenåldersboplatser kan dölja sig vid Lejonbacken

Nu kommer det att bli en arkeologisk undersökning vid Lejonbacken i Östra Sund. Det har länsstyrelsen bestämt. Nora kommun kommer att få stå för kostnaderna på drygt 200 000 kronor.

Annons
Undersökningsområdet. Karta: Lantmäteriet

– Det här är en utredning där vi ska undersöka vilka okända fornlämningar som kan finnas inom området där man ska bygga, förklarar Niclas Björck, projektledare och arkeolog vid riksantikvarieämbetets avdelning UV Mitt som fått i uppdrag att göra undersökningen.

Det handlar om ett 13 hektar stort undersökningsområde som sluttar ned mot Norasjön, somn nu är detaljplanelagt för att bygga bostadshus på.

– Det är ett intressant område, det ligger vid ett vattendrag med sjön där nere, så det är intressant både under stenåldern och senare, förklarar Niclas Björck.

Framförallt är det lösfynd och lämningar efter urgamla boplatser från stenålderna och fråt han misstänker kan dölja sig under ytan.

– Först gör vi en inventering där vi går och tittar på området, det är gammal åkermark, och sen får vi schakta med maskin.

Skulle de hitta något intressant kan det bli mer djuplodande utgrävningar. Undersökningen drar igång om ett par veckor och beräknas kosta 212 000 kronor som ska betalas av Nora kommun.

Mer läsning

Annons