Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister i brandskydd

Flera byggnadstekniska brister gör att brandskyddet på Tullbackagården inte är godkänt. Det konstaterar Nerikes brandkår efter tillsyn. Nu räknar Nora utveckling på vad det kostar att åtgärda de brister som brandinspektören pekat på.

Annons

– Det här är oerhört allvarligt. Jag har sagt att vi behöver ha kostnadsberäkningen inom en vecka, så bråttom är det att vi kommer till rätta med det här, säger socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C).

Föreläggandet från Nerikes brandkår innehåller 17 punkter med brister och förslag till åtgärder av olika slag.

Brister som fastighetsägaren, Nora utveckling, nu räknar på vad det kommer att kosta att åtgärda.

Är det något som är så allvarligt att ni måste åtgärda det omedelbart?

–Nej. Det är allvarligt att vi har så många brister i brandskyddet, och vi måste jobba snabbt med det här. Men vi har inte vidtagit några akuta åtgärder efter att vi fått föreläggandet, säger Helena Vilhelmsson.

Har ni något annat val än att åtgärda bristerna?

–Vi tittar på eventuella om- eller nybyggnader som ett alternativ. Om vi ska bygga om för att åtgärda alla bristerna i brandskyddet så är det viktigt att vi frågar oss vad vi får för de pengarna. Verksamhetsmässigt så blir det kanske ingen skillnad trots att vi lagt stora pengar på en ombyggnation. Därför är det viktigt att jämföra med vad det skulle kosta att bygga nya lokaler som är optimala för verksamheten.

Vad kan ett om- eller nybygge få kosta?

–Dit har vi inte kommit ännu. När vi fått en första kostnadsberäkning måste vi sätta oss ner från socialförvaltningen, kommunförvaltningen och fastighetsägaren och diskutera igenom det här ordentligt. Tanken är att vi ska ha en plan klar till nyår, där det ska framgå vad vi vill göra.

Mer läsning

Annons