Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora milan i Pershyttan rivs...

PERSHYTTAN. Svartare jobb går nog inte att hitta – här är det munskydd på som gäller.För i helgen rev OK Milan kolmilan i Pershyttan med runt 20-25 kubikmeter grillkol.

Annons
Ner i säckarna. I helgen revs milan i Pershyttan, och packades i säck som grillkol. Närmast i bild Lennart Eriksson, Britt-Marie Eklöf, Inga Holmström och Irene Zander.

Nu går det undan. Med 20 pigga och frivilliga kolarbetare som ger sig på den svalnade milan med kolkrokar, harkor och stybbskyfflar dröjer det inte länge förrän hon minskar.

Milan har fått kallna i två och en halv vecka, och nu är det dags för rivningen. Och det är inte bara medlemmar ur OK Milan som är med och jobbar.

Intressant

– Jag tycker att det är intressant att vara med och hjälpa till, det är en gammal tradition som funnits i många hundra år, säger Reijo Krigsman, Norabo.

När han var ung på 1950-talet såg han flera milor i stordrift i Bredsjö, och minns mildoften.

Förutom att riva milan har han nu också varit kolvakt ett par nätter. Kolvaktarna jobbar två och två i skift dygnet runt. Alldeles intill finns kolarkojan där de kan ligga och vila.

– Vi gick ut varannan timme och såg till att det inte började brinna, berättar Reijo.

Tjugofem engagerade

Det är sammanlagt 25 personer som varit engagerade i vakten, förklarar Hans-Erik Johansson, kolarmästare.

– Det har gått bra, berättar han.

Milan kan fortfarande vara lite het på sina ställen, förklarar han, men det släcker de med en vattenkanna.

Hamras sönder

Kolen hamrar de sönder till lämplig storlek och packar sen i säck, som säljs till allmänheten. Pengarna går tillbaka till föreningen och ungdomsverksamheten.

Nu dröjer det till 2012 innan det är dags för nästa mila i Pershyttan, eftersom de turas om med en annan mila varannat år.

Här är det munskydd på som gäller för Britt-Marie Eklöf och alla andra.
Kol, kol, kol och Bengt Kammerland, en av veteranerna.

Mer läsning

Annons