Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största utgrävningen någonsin

Nu kommer arkeologerna att göra en utgrävning vid godsmagasinet där det nya resecentrumet ska ligga.
– Ytmässigt är det den största arkeologiska undersökningen som gjorts i Nora, berättar Helmut Bergold på Arkeologgruppen i Örebro.

Annons

Den arkeologisk förundersökningen omfattar hela planområdet vid godsmagasinet mellan Kungsgatan och järnvägsspåren – från kyrkogården i söder till den lilla parkplätten vid Järnvägsgatan i norr – och beräknas kosta drygt 300 000 kronor. Minst två arkeologer ska under ett par veckor göra undersökningen som drar i gång tisdagen efter påsk.

Kungsgård

På 1600-talet låg en kungsgård där södra kyrkogården i dag ligger och det gör området extra intressant, tycker Helmut Bergold, en av de arkeologer som kommer att göra undersökningen.

– Vi hoppas hitta rester efter bebyggelse och lämningar efter kungsgården, säger han.

Kungsgården var på sin tid residens åt landshövdingen Karl Bonde under den korta period som Nora var ett eget län.

Gräver schakt

Arkeologerna kommer att gräva schakt, dels för att undersöka vad som finns i marken, dels för att få en bättre bild över hela området.

– Och hittar vi något riktigt intressant frilägger vi hela ytan och gör en slutundersökning, förklarar han.

Rester efter odlingar, köksträdgårdar, kålgårdar och liknande är annat han hoppas hitta. De har tidigare gjort mindre undersökningar i centrala Nora i samband med kabelgrävningar. Men då har det bara varit ned till ett visst djup.

– Nu gräver vi ända ned till orörd mark, det kanske kan röra sig om en halv till en meter, förklarar han.

Efter utgrävningen skriver arkeologern en rapport som kommer att finnas tillgänglig för allmänheten på hemsidan www.arkeologgruppen.se.

Mer läsning

Annons