Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort engagemang om ortens framtid

Parkbänkar, ett kafé, fler bussar och en hemsida. Idéerna duggade tätt när Gyttorps byalag i tisdags bjöd in till ett möte där bygdens framtid diskuterades. – Det känns jättekul att så många vill delta i det här projektet, säger Ulrika Johansson från byalaget.

Annons
Framtidsvisioner. Ett 30-tal besökare kom till skolmatsalen i tisdags kväll när Gyttorps byalag bjöd in till möte. Syftet var att dra igång arbetet med att skapa en lokal utvecklingsplan (LUP) för ortens behov och framtid.Foto: Sofia Gustafsson

Med Ulrika Johansson i spetsen driver Gyttorps byalag projektet att i samverkan med Länsstyrelsen och Länsbygderådet i Örebro län upprätta en lokal utvecklingsplan (LUP).

– Jag upplever att Gyttorp är lite bortglömt. -99 skedde en upprustning här, sedan dess har inte hänt så mycket, säger Ulrika Johansson.

– Vi måste få upp ögonen för kommunens små orter.

På mötet i tisdags delades deltagarna in i grupper som diskuterade ortens framtid och behov utifrån olika teman, exempelvis kultur eller näringsliv.

– Förhoppningen är att vi ska hitta ett sätt att göra Gyttorp attraktivare, att få hit familjer och näringsliv så att orten blomstrar, säger Ulrika Johansson.

Byalagets och ortsbornas arbete med den lokala utvecklingsplanen görs på ideell basis, trots det skrev ett 20-tal medverkande på mötet upp sig på listan för att ingå i arbetsgruppen.

– Nästa steg blir att göra en LUP utifrån de behov som kommer fram på mötet, säger Ulrika och berättar att det främst är skötsel och underhåll som efterfrågas.

– Det handlar om att bättra på fasader, plantera fler blommor och sätta upp fler soptunnor. Det är sådant som kan åtgärdas med mycket enkla medel men som skapar trivsel.

När Gyttorps LUP är färdig ska den överlämnas till kommunen. De var dessutom representerade på mötet genom kommunalrådet Solveig Oscarsson (S).

– Vi är jätteglada över att de är delaktiga, säger Ulrika.

Det var inte bara uppslutningen som var god på mötet, deltagarna visade också ett stort engagemang.

– Vi vill ha en buss som går ringleden Gyttorp, Ås och Striberg in till Nora. Det måste ju bli billigare än färdtjänst, säger Kerstin Pettersson som tillsammans med bordskamraterna även noterat att det behövs fler lysen längs strandvägen.

Vid ett bord intill

diskuteras ortens kulturella värden.

– Det finns så mycket historia här men inte en enda informationstavla som berättar historien, säger Sven-Olov Gåsebrant.

– Det har vi pratat om i flera år. Det finns massa material som skulle kunna samlas i ett museum, skjuter Leif Karlsson in.

Syftet med LUP är att

skapa tillväxt i Gyttorp, inga problem enligt Gåsebrant.

– Det borde vara en dröm för familjer att bo här. Med pendlaravstånd till Örebro, sjön och skogen alldeles intill och en liten skola, säger Sven-Olov Gåsebrant som upplever att bygden har ett oförtjänt dåligt rykte.

– Folk villfar sig och tror att det är farligt att bo här, men det var ju 50 år sedan det small, säger han.

Mer läsning

Annons