Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för detaljplan

På måndagskvällen hölls ett informationsmöte i församlingshemmet kring detaljplanen för Trängbo camping. Intresset bland Noraborna var stort och många ville vara med och tycka till.

Annons
Kommunchef Jan Norlund var en av flera kommunrepresentanter som svarade på Norabornas frågor angående detaljplanen för Trängbo camping.

Under februari månad låg detaljplanen för hur Trängbo camping skulle kunna se ut i framtiden ute på samråd. Under samrådstiden kom det in många frågor och synpunkter, bland annat skrev runt 80 personer som bor i närområdet under en lista att de inte vill utvidga campingen.

Detaljplanen som har arbetats fram av Bergslagens miljö- och byggförvaltning innebär att nuvarande campingområde ska utökas norrut. I dag är det en äng, som kommunen äger, samt en mindre markyta som är privatägd på det aktuella området, berättar Cornelia Liebl, fysisk planerare BMB. Dessutom innebär detaljplanen att nuvarande 15 meter parkstråk längs den västra sidan på campingen ska minskas ner till cirka åtta meter.

– Då får vi fler uppställningsplatser, förklarar Cornelia Liebl.

Under måndagskvällen hölls ett informationsmöte för allmänheten i Nora församlingshem. På plats för att svara på kommuninvånarnas frågor fanns förutom Cornelia Liebl även kommunchefen, turistchefen, stadsträdgårdsmästaren samt representanter från de politiska partierna.

Många av åhörarna uppskattade att området fick en mer organiserad parkering men däremot var de boende i området rädda för att campingen skulle generera mer ljud och oväsen. Men Cornelia Liebl menade att det skulle kunna bli bättre bullerskydd i och med förändringen jämfört med dagens situation.

– För att inte förstöra utsikten kan man ha ett bullerskydd som går att ta bort efter högsäsongen.

Flera av åhörarna uppmanade kommunen att se över nuvarande planlösning och effektivisera den i stället.

– Trängbo camping är en uppskattad camping. Men om en arrendator ska kunna driva den på ett modernt sätt kan den inte se ut som den gör i dag, konstaterar kommunchef Jan Norlund.

Han berättar att dagens 100 uthyrningsplatser skulle behöva utökas till 200 stycken om en arrendator ska kunna leva på campingen.

– Trängbo hade nästan 31 000 gästnätter 2013. I juli var beläggningen över 90 procent på campingen. Trängbo inbringar massor med pengar till stadens näringsidkare, säger turistchef Håkan Ceder.

Nora kommun kommer inte att bekosta Trängbos ombyggnad, utan det är upp till campingens framtida arrendator.

– Tanken är att kommunen inte längre ska behöva subventionera campingen som vi gör i dag, förklarar Jan Norlund.

Detaljplanen är enbart ett första förslag. Slutgiltig plan tas av politikerna i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons