Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för LOV-utredning

Intresset från kommunstyrelsens ledamöter var stort när konsulten Jukka Tekonen berättade om sin pågående utredning av ett införande av LOV, lagen om valfrihet, i kommunen.

Annons

I mitten av december ska utredningen presenteras för socialnämnden men redan i veckan fick kommunstyrelsen höra hur utredningen fortskrider.

Jukka Tekonens uppdrag går ut på att redovisa för- och nackdelar för ett införande av LOV, lagen om valfrihet, för servicetjänster inom hemtjänsten så som städ, inköp och matdistrubution.

– Då ska jag sticka ut hakan och fråga, vore det inte bättre att inför LOV för både servicetjänster och omvårdnadsinsatser? sa Jukka Tekonen som menade att det vore mer rationellt.

I arbetet med utredningen har han varit runt i olika kommuner och tittat på hur de har gjort.

– För att lyckas med LOV krävs att det finns ett allmänt positivt intryck, att företagen får en bra service från kommunen, sa han.

Ulla Karlsson (S) poängerade att LOV handlar om valfrihet att välja utförare, inte vad som ska utföras hos brukaren.

– Det är viktiga att vi är tydliga med det, sa hon.

En formulering i uppdraget: ”att redovisa processen fram till ett eventuellt införande av LOV” upprörde Norapartiets Johan Lundkvist som påpekade att kommunfullmäktige tagit beslut om att LOV ska införas.

– Uppdraget stämmer inte med fakta, sa han.

Mer läsning

Annons