Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandkanten lyfts fram vid Norasjön

Den gamla stenlagda kajkanten nedanför Göthlinska trädgården har i dagarna grävts fram. Tanken är att skapa strandkaraktär.

Annons
Kajen blir synlig. Arne Tschentscher och Sofie Semstrand från BKT kontrollerar den gamla kajkanten nedanför Göthlinska trädgården efterhand som den grävs fram.

– Vi ville göra något för att lyfta fram strandkaraktären där vi tagit ned gamla pilar längs strandpromenaden, berättar stadsträdgårdsarkitekt Arne Tschentscher.

BKT har i veckan börjat gräva fram den gamla kajkanten som vette mot sjön innan området fylldes ut på 1930-talet. Intill kajkanten ska det anläggas en grusgång som förbinder det nya kaféet i Sjöstugan med Borgmästargatan. Mellan kajkanten och grusgången anläggs en stenstrand med runda stenar, naturgrus och strandväxter.

– Vi vill också hitta solblekt trägods med strandkaraktär. Drömmen vore att någon skänker en gammal träeka som vi kan gräva ner och sätta perenner vid, säger Arne Tschentscher.

Längs med vändplanen vid Borgmästargatans slut ska buskarna klippas ner och där vill han skapa känslan av en stenpir ut mot sjön, med vassruggar och irisar i olika färger.

Även inne i Göthlinska trädgården finns planer på förändringar. En utredning är gjord för hur trädgården skulle kunna bli mer lik den 1800-talsträdgård den en gång var.

– Vi har tittat på fotografier för att se vilka växttyper som fanns här vid sekelskiftet. Vi vill skapa samma känsla av att tiden stått stilla ute i trädgården som man får inne i huset. Tanken är att kunna komplettera husvisningarna med trädgårdsvisningar. Men än så länge har vi ingen finansiering, säger Anders Håberger, från stiftelsen Ingrid Göthlins minne.

Av de jordmassor som grävts bort nedanför trädgården tänker BKT anlägga en pulkabacke i Kristinaparken.

– Just nu läggs de bara på hög i väntan på kylan. Vi försökte köra in dem till rätt plats i parken, men det var för blött så vi fastnade med lastbilen. Men så fort det blir kallt kommer vi att bygga upp en liten kulle med gräsmatta på där barnen kan åka pulka när snön kommer, säger Sofie Semstrand, BKT.

Mer läsning

Annons