Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strulig start för autistisk elev

Höstens skolstart blev inte vad 11-åriga Alexander och hans föräldrar önskat. Alexander har autism och har svårt med stora förändringar. Hans trygghet i skolan har varit en resursperson i klassen, men henne har skolan bytt ut – utan att förbereda Alexander.

Annons
Alexander Gustafsson hade sett fram emot att börja skolan. Men när höstterminen drog i gång orkade han inte gå dit, utan satt hemma och läste i en bok om drakar i stället.

Nya skollagen ställer högre krav på lärarbehörighet i skolan. På Järntorgsskolan i Nora innebar det en del byten av personal inför höstterminen. Bland annat fick 11-åriga Alexander Gustafsson, som har autism och adhd, sin resursperson utbytt. Beslutet togs i våras, men familjen fick inte del av det förrän en bit in på sommarlovet. Alexander, som har svårt att hantera förändringar, fick aldrig den förberedelse som han behöver för att hantera en sådan här sak. Och trots att han längtat tillbaka till skolan så vägrar han gå dit nu när höstterminen börjat.

Föräldrarna slåss nu för att få tillbaka den gamla resurspersonen.

– Hon har varit hans trygghet i skolan, den han tytt sig till. Hon har hjälpt honom både med skolarbetet och med det sociala, berättar mamman Gunilla Gustafsson.

-Den nya resurspersonen har en lärarutbildning men saknar erfarenhet av och utbildning för elever med Alexanders problem.

Gunilla och Thomas Gustafsson är rädda att sonen ska backa i utvecklingen och få svårt att tillgodogöra sig skolundervisningen.

-Skolan ser bara till det där med behörigheten, att det ska se snyggt ut i statistiken. Men de tänker inte på Alexander och vad som är bra för honom.

Skolans nytillträdda rektor Peppe Idril säger att han beklagar att ärendet inte skötts snyggare, men säger att han inte kan riva upp beslutet utan att familjen och skolan nu måste försöka göra det bästa de kan av situationen.

– Jag förstår föräldrarnas frustration men vi kan inte backa utan måste gilla läget, säger han.

Mer läsning

Annons