Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiebesök inför gymnasieval

Fem verkstadsföretag har bjudit in alla nior på studiebesök inför gymnasievalet. Det för att underlätta framtida rekrytering och få fler ungdomar att välja tekniska utbildningar på gymnasiet.

Annons

– Vi måste jobba för att kunna rekrytera rätt personal framöver. Vi vill visa Noraungdomarna vilken typ av jobb vi kan erbjuda dem så småningom, och berätta att vi behöver anställa fler som läst en teoretisk eller praktisk teknikutbildning.

Det säger Phetra Ericsson, personalchef på Europrofil, som tog initiativet till de fem dagar i höst där Noras alla nior har fått besöka fem stora verkstadsföretag.

– Vi inser att det inte alltid är så lätt att välja till gymnasiet. Det finns otroligt stora valmöjligheter. Men vi vill bidra genom att visa att vi finns och att det finns arbete inom de här utbildningsområdena.

Tillsammans med representanter för de andra företagen har Phetra Ericsson även träffat lärarna på Karlsängskolan för att informera dem om sitt behov och vad det finns för arbeten.

– Det har varit hellyckat. Eleverna tycker att studiebesöken är väldigt givande. Det har varit viktigt för dem att se vilken bredd av jobb som finns inom teknikområdet bara i Nora, och att få höra från dem som anställer att mycket handlar om rätt person och rätt kompetens inte bara om höga betyg, säger Eva-Karin Olsson-Källqvist, rektor på Karlsängskolan.

– Personalen tyckte också att det var bra att få veta mer om företagen och deras behov, för att kunna peppa eleverna att ibland välja andra program än de tänkt från början

Eva-Karin Olsson-Källqvist är glad över initiativet från företagen, och hoppas att de nya kontakterna ska kunna leda till andra samarbeten framöver.

Mer läsning

Annons