Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieförbunden startar kulturskola

Nu har studieförbunden tröttnat på att vänta på att Nora kommun ska starta kulturskola.Därför drar de igång ”Folkbildningens kulturskola” i Nora.

Annons

Dans, teater, musik, körsång och mängder med andra möjligheter till studier och kultur. Det blir samma utbud som tidigare när samverkansmodellen Ung Kultur och kulturchecken fanns.

– Vi vill inte stå och vänta längre och tappa det fina arbete och de goda kontakter vi haft, vi vill hålla uppe verksamheten, den är jätteviktig för barn och ungdomar i Nora, förklarar Per Alexandersson på studieförbundet Bilda som nu startat rockskolan för fullt på Karlsäng, där det finns flera platser kvar.

Därför har Örebro läns bildningsförbund också gått ut med ett öppet brev om att studieförbunden satsar på ”Folkbildningens kulturskola”.

– Det vi gör nu är att vi kör igång våra verksamheter som tidigare bedrevs i Ung Kultur, men vi kan dessvärre inte hålla de tidigare deltagaravgifterna eftersom kulturchecken på 500 kronor är borttagen.

– Det här är också ett uttryck att vi tycker det är fel att våra barn och ungdomar i Nora inte får tillgång till den kultur de borde ha, menar Jane Karlsson, länsbildningskonsulent.

Däri ligger också en skopa kritik mot hur den nya politiska majoriteten skött kulturskolefrågan. Först kände sig studieförbunden förbigångna och var inte med i diskussionerna, förklarar Per Alexandersson.

– Sen skulle vi bli någon sorts uppdragstagare åt kommunen att ordna en kulturskola. Men det finns regler för hur vi ska bedriva vår verksamhet. Vi kan inte finnas under kommunens vingar, vi är studieförbund som ska bedriva självständig verksamhet.

Men studieförbunden kan tänka sig ett samarbete med kommunen i en framtida kulturskola.

– Om kommunen fortfarande är intresserad av samverkansmodeller är vi inte omöjliga att samtala med, men vi skulle nog önska ett litet annat klimat i samarbetet, säger Per Alexandersson.

Mer läsning

Annons