Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Styrelsens agerande största problemet”

Nya styrelsen för Norabostäder får svidande kritik i arbetstagarkonsulternas granskningsrapport. Personalen har upplevt arbetsmiljön näst intill outhärdlig på grund av styrelsens sätt att agera.

Annons

Det visar intervjuerna med personalen som utredarna Mikael Eriksson och Bengt Ivnäs på ATK (Arbetstagarkonsultation AB) gjort i en 30-sidig granskningsrapport på uppdrag av de fackliga organisationerna. Norabostäder är sedan många år ett välskött företag, slår utredarna fast. Det visar såväl externa revisorers som deras egen granskning.

Det största problemet för Norabostäder är i stället den nya styrelsens osakliga agerande under året, menar utredarna, bristen på information till personal och sättet att hantera företagsledningen. Det har gjort att två vd:ar och tre av fyra chefer slutat i bolaget. Det har skadat företaget och det är beklagligt, anser utredarna.

Medarbetarna har fått gå 267 dagar utan någon information från styrelsen. Personalen har känt sig överkörd och upplevt hur styrelseledamöter gått in för att leta fel i verksamheten och hos individuella medarbetare och chefer.

Det är också orsaken till att flera medarbetare och chefer slutat, skriver utredarna i rapporten. Det personalen fått veta har varit genom media. Medarbetare berättar att det varit med en klump i magen de hämtat tidningen på morgonen. De känner sig uthängda i pressen av styrelseledamöter med påståenden som inte stämt med verkligheten.

Av intervjuerna med medarbetare och företagsledning framgår också hur politiker i nya majoriteten pratat ”högt och vitt på publika platser” om interna bolagsfrågor.

Utredarna har inget att invända mot omorganisationen och renodlingen av bolagen. Men förändringsprocessen bör ske tillsammans med medarbetarna anser de, och i en öppen dialog.

Därför föreslår utredarna att en arbetstagarrepresentant utses att sitta med i styrelsen. Det har arbetstagarna rätt till enligt lag och praxis.

Utredarna anser också att styrelsen brister i förståelsen för de ekonomiska sammanhangen hyra, underhåll, resultat, avkastning och förädling, likaså begreppen eget kapital och likviditet.

Därför föreslår utredarna att styrelsen förkovrar sig i detta, och snarast möjligt utser en vd och chefer som har erfarenhet från fastighetsekonomi och förvaltning.

Mer läsning

Annons