Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att ta beslut utan facit

Politikerna har svårt att fatta beslut om utställningsverksamhetens riktlinjer.
– Det är problematiskt utan facit, säger kultur- och fritidschefen Rolf Nielsen. Nu tar man in utomstående för att få hjälp i frågan.

Annons

De riktlinjer för utställningsverksamheten som kultursekreteraren Elin Sörman arbetat fram, gick inte igenom i kultur- och fritidsnämnden. Flera förslag har cirkulerat i över ett år, men inget har godkänts politiskt.

Riktlinjerna som nu diskuterades innebar att erkända konstnärer skulle få ersättning när de ställer ut konst i Nora, och att försäljningen av konst skulle vara provisionsbaserad. Reglerna är standard i många andra kommuner, men politikerna i kultur- och fritidsnämnden var inte nöjda.

– Jag tror inte vi var tillräckligt pålästa, säger kultur- och fritidschef Rolf Nielsen. Förslaget behöver omarbetas och mogna. Det är svårt att fatta beslut utan facit.

Kulturplan

Riktlinjerna ska ses över igen i samband med en kulturplan som nämnden arbetar med.

– Vi vill ha så raka och tydliga regler som möjligt, men dessa var svåra att applicera och dessutom anpassade för större städer, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Borg. Vi kommer jobba med tre fokusgrupper som får komma med åsikter i kulturfrågor som denna.

Fokusgrupperna består av en ungdomsgrupp samt en inom och en utanför kommunal verksamhet.

– Kulturen är en kraftkälla för många, både för kommuninvånare och besökare. Därför har grupperna en bred representation från olika områden, säger Birgitta Borg.

Mer läsning

Annons