Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tema väcker intresse bland konfirmanderna

Att bygga konfirmationsundervisning kring ett tema kan vara lösningen på en sjunkande vilja att konfirmera sig. Åtminstone ser det så ut i Nora, där en grupp estetelever i helgen ska konfirmera sig på ett alldeles speciellt sätt.

Annons
Egna roller. Varje elev har sin egen roll i dramat. Vissa sjunger och andra ordnar bildspel.

– Lördagens redovisning sker i form av att eleverna framför ett drama med rubriken All you need is love, säger Björn Eckerrot som lett konfirmationsgruppen.

Med sång, musik, bildspel och drama ska 19 estetelever redovisa sin konfirmationsundervisning i Nora kyrka i morgon lördag. Ett nytt grepp som enligt Björn Eckerrot varit mycket uppskattat hos konfirmanderna.

– Det har varit en liten downperiod för konfirmation, säger han. Och det här är ett sätt att profilera konfirmationen på ett nytt sätt.

I stället för det traditionella förhöret under konfirmationens första dag kommer årets konfirmandgrupp att framföra dramat All you need is love.

– Nyheterna med den här konfirmationsmodellen visar sig på lördagen, säger Björn Eckerrot. Under söndagens högmässa blir det mer traditionellt.

Varje tisdag sedan september förra året har eleverna samlats under två timmar för sin konfirmationsundervisning.

– Och alla har tyckt det har varit kul. Ingen enda har hoppat av och det säger ju en hel del.

Eleverna har dessutom varit på två konfirmationsläger.

– Dels var vi i Kloten för att bygga ihop gruppen och nu har vi precis varit i Polen, säger Eckerrot.

Församlingens politiker har skjutit till pengar till lägren så att alla elever skulle kunna vara med och utfallet har varit positivt. Till hösten planerar man liknande temakonfirmation, kanske till och med i två grupper.

– Det här har varit jättekul även för mig, säger Eckerrot. Vi gör något annorlunda och det här är ett nytt sätt att närma sig kyrkan.

Lördagens redovisning i dramaform sker klockan 14 i Nora kyrka.

– Alla som vill är välkomna, hälsar Eckerrot.

Lyckat. Björn Eckerrot tycker att temakonfirmationen fungerat på ett utmärkt sätt.
Gripande. Ett koncentrationsläger gestaltas med sång i dramat.

Mer läsning

Annons