Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidiga åtgärder ska hindra minusresultat

I år försöker Nora kommun ta tag i de ekonomiska underskotten i tid. Inom en månad ska kommunchefen redovisa vad som går att spara in i höst.

Annons

– Om den prognos som vi kan visa på efter tre månader kommer at hålla så håller vi näsan precis över vattenytan i år, säger ekonomichef Lars-Göran Gawelin.

Den ekonomiska rapport han presenterat för kommunstyrelsen för årets tre första månader visar på ett resultat på 800 000 kronor i år, i stället för de 3,5 miljoner som var budgeterade.

De områden som ser ut att gå med störst underskott är individ- och familjeomsorg -3,9 miljoner, grundskola -1,5 och administration -1,3.

– Resursen är det stora problemet. Deras siffror är alarmerande. Sedan får väl politiken titta på om det kanske är budgeten som är fel här, säger Lars-Göran Gawelin.

Kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson, S, föreslår att kommunchefen får i uppdrag att till slutet av maj titta på vad som går att hämta in.

– Vi kan inte vänta till efter sommaren innan vi gör något, säger hon.

Pia-Maria Johansson, LPO, frågar om Resursens underskott i huvudsak beror på placeringar av barn och unga. Det gör det, och eftersom Resursen skapades för att undvika placeringar så finns ingen budget för detta.

Även den politiska ledningen drar över sin budget med en halv miljon. Det är de långa sammanträdena som blir dyra.

Mer läsning

Annons