Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsklipp vägen till diskussioner

Visst hänger boende på Tullbackagården med. Göran Forslund från Rotary i Nora snackar nyheter och får igång diskussionerna.

Annons
Har du hört? Göran Forslund från Rotary kommer till Tullbackagården en gång i veckan för att snacka nyheter. Artiklar klippta ur NA är en språngbräda och snart är diskussionerna med de boende igång. Elov Larsson och Maj-Britt Sagulin uppskattar besöken som blir både roliga och intressanta.

En vanlig och normal tillvaro är utgångspunkten på Tullbackagården. Att skapa en vardag som inte blir tråkig men inte heller för uppdriven är en konst.

– För några år sedan genomfördes en brukarundersökning i kommunen där brister och styrkor kunde komma fram. Här visade det sig att det inte var så bra med den sociala samvaron och olika aktiviteter, säger enhetschef Linda Viberg.

Vid samma tidpunkt funderade Rotary på vilka samhällsinsatser de kunde göra lokalt. En punkt som ingår i organisationens verksamhetsmål.

– Vi jobbar även med internationella och nationella projekt. Nu ville vi göra mer lokalt, säger Göran Forslund som kontaktade Tullbackagården.

Han hade en idé om att komma och samtala med de boende.

– Passade helt perfekt. Nu har det gått drygt fem år, och det här är verkligen uppskattat, säger Linda Viberg.

Göran bläddrar i Nerikes Allehanda, klipper ur nyheter och artiklar som berättar om Nora och klistrar in dem i ett kollegieblock.

– Tidningsklippen blir en utgångspunkt, något att samtala kring. Jag läser inte, utan pratar och berättar om vad som skrivits.

Snacka om nyheter. Så har aktiviteten blivit att kallas.

– Jag vill få igång en dialog, vill sitta kring ett bord eller tillsammans på något sätt. För att kunna få ögonkontakt, göra det hela mer personligt, säger Göran.

Elov Larsson och Maj-Britt Sagulin finns på en av de fem avdelningarna Göran besöker. De skiner upp när han kommer klivande i korridoren och till dagrummet där de samlas.

– Det här är trevligt och intressant, säger Maj-Britt.

– Absolut något att se fram emot, säger Elov.

Göran slår sig ner och börjar bläddra i blocket, visar artiklarna och börjar berätta. Snart är samtalet igång.

– Det här betyder verkligen mycket för de boende. Görans besök är en riktig höjdpunkt, säger Linda.

Hon berättar att Tullbackagården försöker att ha en stor bredd på sina aktiviteter och den sociala verksamheten.

– Alla är olika som bor här och vi får sondera läget vad som passar var och en.

Linda tror att samtalen som Göran får igång har betydelse för deltagarnas välmående.

– Säkerligen. Man kan se hur de skiner upp. Det är ett faktum att personlen inte hinner med det här vi kallar guldkant, tyvärr. Så detta är otroligt uppskattat även från personalens sida. Vi är ju alla måna om att våra boende ska må bra, säger Linda.

Göran är blygsam, vill inte överdriva sin insats, men är glad att kunna bidra. Han känner att besöken är uppskattade.

– Känns givetvis bra om jag kan glädja några.

Nyheter. Med kollegieblocket, som blivit en urklippsbok, i högsta hugg vandrar Göran Forslund mellan de fem avdelningarna på Tullbackagården för att berätta om vad som hänt i bygden.

Mer läsning

Annons