Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsynsavgifter utreds en gång till

Tillsynsavgifterna för handel med receptfria läkemedel ska utredas en vända till. Den borgerliga alliansen vill införa timtaxa i stället för årlig avgift på 2 000 kronor.

Annons

Det handlar om tillsynsavgifterna för handlare som säljer receptfria läkemedel i butik. Där går meningarna isär bland Noras politiker. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna förespråkar en årlig avgift medan den borgerliga alliansen och Miljöpartiet vill ha timtaxa.

– För oss är det en företagsfråga i högsta grad. Kommunen bör underlätta för företagarna, och det tycker jag inte att vi gör med en årlig avgift, säger Helena Vilhelmsson (C).

Poängen med timtaxa är också att de som sköter sin egenkontroll bra får billigare avgift med timtaxa, menar hon. Tom Rymoen (M) håller med.

– Timtaxa är mer flexibel, behovsanpassad, och det blir mer frekventa kontroller hos de handlare där det finns tveksamheter. Med årlig avgift får de som sköter sig betala för de som inte sköter sig, säger han.

Monica Andersson (S) vänder sig emot timtaxa och anser att det inte blir billigare för företagaren. Med tre timmars tillsyn per år och 750 kronor i timmen blir det 2 250 kronor, menar hon.

– Jag vet inte om det är att stärka företagen i Nora.

Det är dessutom ett gemensamt förslag för kommunerna i norra länsdelen, menar hon, där de övriga bestämt sig för årsavgift.

Kommunfullmäktige klubbade på onsdagkvällen för andra gången tillbaka frågan för att utredas ytterligare. Förra gången handlade det om oklarheter i vad som ingår i taxan.

Mer läsning

Annons