Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemännens jobb blev till politik

Förvaltningens jobb förvandlades till en hetsig politisk debatt i socialnämnden.– Nu får ni ge oss ett uppdrag. Vi tänker inte bli Svarte Petter i det här, uppmanade socialchef Risto Haapala politikerna.

Annons
Sakkunniga. Gunilla Jansson, enhetschef hälso- och sjukvård, försöker berätta om sin syn på inköp av korttidsplater för politikerna i socialnämnden. Bredvid henne sitter Jan Reuterhäll, upphandlingsansvarig i kommunen.

I dag på socialnämndens möte diskuterades frågan huruvida Nora kommun ska köpa korttidsplatser från vårdboendet Attendo i Örebro eller inte.

Eftersom Nora kommun stundtals inte kan ta emot alla kommuninvånare som behöver bo på ett korttidsboende inom sin egen verksamhet måste tjänsten köpas in utifrån.

– Det är ett samhällsproblem i dag att kommunerna inte tar hem sina utskrivningsklara från sjukhusen. Detta gör att det inte finns några platser på sjukhusen för dem som behöver komma in där, säger Gunilla Jansson, enhetschef på hälso- och sjukvård.

Hon berättar att det kostar kommunen 4 341 kronor per dygn att låta utskrivningsklara patienter stanna kvar på sjukhuset. I fjol köpte Nora kommun 49 dygn på korttidsboende i Lindesbergs kommun till en kostnad av 2 263 kronor per dygn, att jämföra med 1 700 kronor per dygn som korttidsplatserna på Hagby Ängar kostar kommunen.

Egentligen är det socialförvaltningen i Nora som ska bestämma vart en patient ska placeras när denne behöver en korttidsplats. Men eftersom just det omdiskuterade vårdboendet Attendo blev aktuellt för eventuella placeringar lämnade frågan förvaltningens bord och blev till en livlig politisk debatt.

– Ni har gjort politik av den här frågan så nu får ni ge oss direktiv, konstaterar Risto Haapala, socialchef.

Socialdemokraterna motsatte sig att kommunen skulle anlita ett riskkapitalbolag.

– Detta handlar om ideologi. Jag betalar gärna skatt men jag vill inte ge bort skattepengarna till miljonärer, säger Margaretha Eriksson (S).

– Jag är också tveksam till Attendo. Men för mig är det viktigast att det blir bra kvalité, konstaterar Helena Vilhelmsson (C).

Enhetschef Gunilla Jansson konstaterade dock att det inte låg stor vinst i priset på 1 900 kronor per dygn som Attendo tar för sina korttidsplatser.

– Det är en så låg summa eftersom de står med ett boende i dag som är helt tomt, säger Jansson.

– Jag tycker att kärnfrågan har fallit bort här: att patienten ska få bra vård. Detta är både den bästa lösningen för kommunen och för den enskilde, säger Nils Holmberg (KD).

Efter lång diskussion lyckades ändå politikerna enas om att ge förvaltningen i uppdrag att göra en upphandling om att köpa korttidsplatser från en extern aktör.

– Men det slutgiltiga beslutet ska tas av oss i nämnden, förtydligade (S).

Korttidsboende

När en person är klar med sin behandling på sjukhus men är för sjuk för att återvända hem läggs personen in på ett tillfälligt boende, ett så kallat korttidsboende. På Hagby Ängar i Nora finns cirka 24 korttidsplatser. När dessa är fullbelagda måste kommunen köpa in korttidsplatser från en annan kommun, en extern utförare, eller vårda i hemmet med hjälp av hemtjänst.

Mer läsning

Annons