Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träff för friskare barn

Sedan flera år tillbaka arbetar Folkhälsoteamet i norra länet med nätverksträffar för skolpersonal, senaste året också för förskolepersonalen. Träffar som enligt deltagarna inte bara ger bra föreläsningar utan också viktiga diskussioner i angelägna hälsofrågor.

Annons
För friskare barn.Peter Björklund från Folkhälsoteamet leder en nätverksträff för förskollärare från norra länsdelen, en träff som den här gången handlar om att främja bra mat- och rörelsevanor.Bild: Malin Eriksson

Ett 40-tal förskollärare och rektorer från fyra kommuner har samlats i Bergslagskyrkans lokaler i Nora. De är inbjudna till en nätverksträff inom Hälsofrämjande skolutveckling, som det kommun- och landstingsgemensamma Folkhälsoteamet jobbar med. Hälsofrämjande skolutveckling ska ge ett helhetsperspektiv där det friska står i fokus.

– Vi har två nätverksträffar per termin, en för förskolepersonal och en för skolans personal, berättar Peter Björklund från Folkhälsoteamet.

Förra gången handlade träffen om barnens inflytande i förskolan, nu är temat för föreläsningar och diskussioner hur förskolan kan arbeta för att främja bra mat- och rörelsevanor.

Marie Nybäck, nutritionist på samhällsmedicin inom landstinget, börjar med att berätta om hur förskolebarnen mår och om hur det arbetas med mat och rörelse i dag. Därefter presenterar Andrea Friedl och Maria Wikland från Karolinska institutet sin metod Friska barn, som är ett arbetssätt och stöd till förskolans arbete med att främja bra mat- och rörelsevanor.

Skola skydd för hälsan

– Bästa skyddet och förutsättningen för en bra hälsa som vuxen är att ha gått igenom både grundskola och gymnasium. Hälsa och lärande är förutsättningarna för varandra. Genom Hälsofrämjande skolutveckling vill vi stärka personal och ledning i skolor och förskolor i deras arbete för att barnen ska må bra och känna sig trygga i förskola och skola, säger Peter Björklund.

De förskolor som deltar i nätverket erbjuds att delta i ett projekt med metoden Friska barn, vilket bland annat handlar om att som pedagog vara en förebild i när barnen äter. De förskolor som vill delta får hjälp av Folkhälsoteamet med uppföljning och utvärdering.

Tina Sander, förskollärare från Hällefors, har deltagit i två nätverksträffar. Hon tycker att det varit bra att få diskutera den här delen av arbetet.

– Det här är andra gången jag är med. Jag tycker att det har varit givande föreläsningar och att det är nyttigt att vi träffas över kommungränserna och få höra hur andra jobbar. Det här är viktiga och angelägna ämnen, säger Ally Andersson, förskollärare i Lindesberg.

– Vi lär oss nytt hela tiden och sen får vi försöka dela med oss av det när vi kommer tillbaka till våra arbetslag, säger Ingrid Flodman Csomai från Gyttorps förskola.

Peter Björklund.
Marie Nybäck.

Mer läsning

Annons