Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tramptag mot fartfylld nedförsbacke

Målsättningen är att förvandla Digerberget utanför Nora till ett cykeleldorado. Sedan tidigare är Leaderprojektet Bergslagstramp i full gång och nu startar nästa projekt i form av Digerbergets Dirt- och downhillbana.
– Det går att göra hur mycket som helst, säger Katarina Rönnbacka Nybäck, som leder Bergslagstramp.

Annons
Cykelgäng. Ett antal av de inblandade utanför Järntorgsskolan. I röd väst Karolina Fareid, till höger om henne Karin Åhman och Katarina Rönnbacka Nybäck. bild: Marc van Wessel, praktikant

Cykelentusiasten Katarina Rönnbacka Nybäck står i startgroparna inför det arbete som återstår med projektet Bergslagstramp. Under våren ska de 15 mil mountainbike (MTB)-leder som planeras färdigställas med skyltning, ramper och annat. Intresset i cykelsverige är stort för satsningen.

Weekend för tjejer

– Vi deltog på Vildmarksmässan nyligen och där var intresset jättestort, berättar Katarina. Nu ska vi ordna en MTB-weekend för tjejer den 4–5 juni och hälften av platserna är redan bokade.

Parallellt med Bergslagstramp påbörjas nu även projektet Digerbergets Dirt- och downhillbana. Leader tilldelade nyligen projektet drygt 200000 kronor och ska pågå fram till september. Projektledare för detta projekt är Karin Åhman och Karolina Fareid.

– Vi delar på en deltid, säger Karolina. Vi ska nu göra en del studiebesök, men sedan ska banan i Digerberget byggas med hopp och allt som hör till.

Många idéer

Entusiasmen är stor hos de båda projektledarna och trots att snön ännu inte försvunnit helt har de idéer för hela sommaren.

– Vi har massor av idéer med läger och cykeluthyrning och annat, säger Karin. Vi tror skidintresset på Digerberget kan lyfta cyklandet och tvärtom och ett av de mål vi har är att det ska bli en cykelsektion i skidklubben.

Rätt i tiden

Parallellt med det båda Leaderprojekten frodas cykelintresset i Nora. På Järntorgsskolan bildas just nu en idrottsförening, där barnen ska hjälpa till med skapandet av banan i Digerberget. Naturligt, kan tyckas, när nästan varenda elev på skolan cyklar dagligen. Omkring 50 medlemmar räknar man med ska vara med i skolidrottsföreningen direkt från start. Med det rent praktiska byggandet ska elever från Karlsängsskolan hjälpa till.

– Ingen kan säga att mountainbike är en trend längre, säger Katarina Rönnbacka Nybäck. Nu har den här formen av cykling funnits så länge att den kommer att hänga kvar. Så de här projekten ligger helt rätt i tiden.

Mer läsning

Annons