Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollskogen ligger nära Nora

En bofink prövade rösten i ett träd.– Årets första för mig, säger Lena Bjärmark. Kajsa Grebäck hade hört lätet redan under lördagen i Bergslagsnaturen.

Annons
Vårutflykt. Vintern gjorde ett återbesök i söndags när Lena Bjärmark och Kajsa Grebäck från Nora naturskyddsförening gjorde ett besök i Dalbotorpsravinernas nya naturreservat.

Många djur är som folk är mest. Är det ruskväder är en plats framför en brasa och en god bok att föredra. Man ligger lågt, men bofinkar har färre alternativ än människor. Att återvända till Sverige från Nordafrika via Frankrike borde väcka ruelse om fåglar kan uppleva sådant. Snöblandat regn föll liksom snösjok från träden. Det finns många gamla träd knappa milen öster om Nora runt Dalbotorpsravinerna. De sträcker sig från Västra Sundsvägen och ned mot gamla riksvägen i Norra Fingerboda. Strax före jul i fjol tog länsstyrelsen det slutgiltiga beslutet och förklarade området som naturreservat.

I söndags hade kanske Naturskyddsföreningen i Nora hoppats på att en stor del av föreningens cirka 250 medlemmar skulle tagit sig en titt i resertvatet, men du blev det mer en styrelseutflykt för Lena Bjärmark och Kajsa Grebäck.

Efter några timmars vandring hade förutom mossor och lavar, vedsvampar och bofinkar samt råddjursspår hittats liksom färska spår av älg inklusive spillning och grävlingsfötter i blötsnön. Till och med grytet upptäcktes i en slänt.

– Jag tycker att det känns som att man går i en riktig gammal skog här, säger Kajsa Grebäck.

– Vissa områden är mycket vackra och intressanta, men på sina ställen är det oframkomligt, konstaterar Lena Bjärmark.

Ingenting har gjorts i skogen på mer än en mansålder. För några år sedan låg ett och annat omkullfallet träd. De senaste åren har det i reservatets nordvästra del bildats ett oframkomligt plockepinn. Skogen är på väg att dö och föryngra sig själv.

Vid blåsväder kan det vara direkt farligt att gå i reservatet. Träd faller och toppar dråsar i backen. Den orörda skogen är ett eldorado för insekter. Det är mindre populära i vanlig skog. På andra sidan vägen är mängden död ved begränsad i lag. Markägaren måste ta bort överskott för att minimera angrepp av skadeinsekter.

– Om mångfalden totalt sett skulle vara större skulle skadedjursangreppen bli mindre. Vi behöver en bättre balans. Naturreservat är ett steg i rätt riktning och de borde bli fler, men helheten handlar om ett mer naturvårdsinriktat skrogsbruk. Det tror jag, säger Kajsa Grebäck.

Naturreservat har även som syfte att vara rekreationsområden. I länsstyrelsens planer för Dalbotorpsområdet ingår att snarast tydliggöra de gamla stigar som finns i området, sätta upp informationstavlor och ordna en parkering med anvisningar in mot reservatsområdet.

Topografin i området skapades av vattenmassor från inlandsisen som grävde fram de djupa ravinerna där idag bäckfårår rinner.

Spårbart. Beroende på hur larvgångarna ser ut går det att artbestämma vilken insekt som angripit trädet.
Oklart uppslag. – Det ser nästan ut som fjädermossa men det stämmer ändå inte riktigt, konstaterar Lena Bjärmark och Kajsa Grebäck.
Färglik. – Det liknar tjock vit färg, säger Kajsa Grebäck. Skinn och mängder av organismer bryter ned död ved.

Mer läsning

Annons